Blog

Obracený adventní kalendář

Dnes ráno na mě vykoukla na Facebooku fotka s “obráceným adventním kalendářem“. Tento nápad mě ihned dostal. Zavolala jsem děti a zeptala se jich, jestli by letos nešlo udělat menší změnu. Že nebudou dostávat dárečky nebo sladkosti z adventního kalendáře, ale naopak že ty dárečky budeme společně dávat. Hlavně Violi je z toho nápadu nadšená a má ohromnou radost z toho, že díky ní bude mít někdo hezké Vánoce.

Už dva roky zpět jsme vždy vezli nějaké dárky do nemocnice ve Vyškově na dětské oddělení. Menší věci dávají sestřičky vždy za odměnu a statečnost dětem (třeba za odběr krve, injekce, vyšetření…) a ty větší rozdělují na jednotlivé pokoje nebo třeba na oddělení ORL do herny. S Jiříkem i Violi jsem bohužel v nemocnici byla již vícekrát, a tak vím, jak moc velikou radost děti mají, když si třeba pak dovezou domů plyšáka, kterého jim dala sestřička za statečnost. Jiřík jich dostal hned několik, a tak on i Violi jsou rádi, že tam naopak i mohou něco dovézt pro další děti.

A teď zpět k Obrácenému adventnímu kalendáři. Je to jednoduché. Každý den dá někdo z nás jednu věc do krabice. Může to být hračka, knížka, kterou máme přečtenou, něco užitečného, pěkné oblečení, co už nenosíme a někomu ještě poslouží… je toho spoustu. A když nás zrovna nic nenapadne, tak dostanou děti nějakou tu korunu a hodí ji bokem do krabičky (protože tak ušetříme za věci, které by byly v adventním kalendáři), a pak za ně koupíme něco pěkného nebo je darujeme.

Takhle můžeme pomoct někomu, kdo to potřebuje. Něco může putovat do nemocnice a něco třeba na projekt Fandi Mámám. Tento projekt jsem objevila nedávno a jsem za něj ráda. Nabízí materiální pomoc maminkám, které zůstaly s dětmi samotné a bez podpory rodiny nebo okolí. Každá z nich si prošla nějakou nepříjemnou životní situací, což já sama znám, a tak si zaslouží pomoct.

Pokud se ale přidáte s Obráceným kalendářem nebo jen budete chtít jinak pomoct, záleží jen na vás, který projekt, nemocnici, dětský domov nebo někoho z okolí si vyberete. Advent přeci nemusí být jen o dostávání… 🙂

Mějte se krásně, vaše Gábi.

adventni_kalendar_obracene adventni_kalendar_deti darky_deti_advent adventni_kalendar

Kategorie

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...