Blog

Filmy o jídle

Nevím jak vy, ale já miluji filmy s tematikou o jídle. I když je mi jasné, že kolikrát s realitou nemají nic společného, tak se stejně kochám. Minulý týden jsem koukala (už podruhé) na Julie a Julia a řekla jsem si, že bych vám tu mohla napsat takový můj soukromý seznam všech filmů (tedy na které si vzpomenu) právě s touto tematikou.

Seznam budu postupně doplňovat, a tak budu ráda za vaše tipy 🙂

Julie a Julia

Film natočený podle dvou skutečných událostí. Celým dějem se prolínají dvě časové roviny. Julia Childová, která píše kuchařku Umění francouzské kuchyně a mladá Julie Powell, která se jednoho dne rozhodne, že během jednoho roku vyzkouší všech 524 receptů právě z této kuchařky. Krapet bych celý film zkrátila (má téměř 2 hodiny), ale jinak fajn počin. Mimochodem zmíněnou kuchařku si můžete koupit i v češtině.

Julie-a-Julia

Jíst, meditovat, milovat

S úžasnou Julií Roberts ♥ I když jídlo není hlavním motivem, určitě stojí za zmínku. Film je opět natočený podle skutečného příběhu a ukazuje, jak si užívat života a najít určitou rovnováhu. Hodnocení celku je krapet slabší, ale vidět jsem ho musela a ještě jednou bych to určitě zvládla.

Čokoláda

Jako kdo by tento film neznal. Drama, romantika a spousta čokolády. Zajímalo by mě, kdo vydrží celý film bez toho, aby minimálně jednou nedostal chuť na kousek kvalitní čokolády nebo jednu malou pralinku.

Francouzská vesnice, do které přichází krásná Vianne s dcerou a otevírá si obchůdek s čokoládou.  Film o tom, jak jediné sladké sousto dokáže změnit člověka, lidské vztahy i celé město. Je příběhem pokušení, odříkání a otevření citům – komedií o vznikající maloměstské válce plné jiskrných vášní a strachu způsobených otevřením tajemného obchodu s čokoládou.

BER13 - 20010210 - BERLIN, GERMANY : A undated, recent handout image from the film 'Chocolat' showing actors Johnny Depp (R) and Juliette Binoche. The film, a story of a chocolaterie in a smal French town, is screened and competes during the Berlinale Film Festival, 10 February 2001. The film is directed by Lasse Hallstroem. EPA PHOTO DPA/MIRAMAX INTERNATIONAL/HO

Koření života

Trocha toho melodrama v podání tohoto filmu neškodí. Atraktivní mladá kuchařka Kate je postavena do role “náhradní mámy” pro svoji neteř, které zemřela máma (sestra Kate). Dalším šokem je zjištění, že majitelka restaurace přijala dalšího kuchaře, kterého Kate bere jako konkurenci. Jak to celé dopadne vám asi psát nemusím 🙂 Taková oddychovka, která neurazí.

Dokonalý šéf

Byla jsem loni v kině a musím říct, že jsem čekala asi víc. Každopádně dokonalý Bradley Cooper to vše zachránil a z kina jsem odcházela nakonec spokojená. Film o druhé šanci, boji o další Michelinskou hvězdu a lásce k vaření. Jinak ani zde se té kapce romantiky nevyhnete 🙂

1is7

Šéfkuchař nadivoko

Třináctidílný seriál a opět dokonalý Bradley Cooper.

Bradley Cooper jako Jack Bourdain chtěl být už od dětství kuchařem. Když se mu to podařilo a stal se z něho vynikající a obdivovaný šéfkuchař, sláva mu stoupla do hlavy, začal brát drogy dokonce si i při vaření, užíval s prostitutkami, a tak přišel o místo a padl na společenské dno. Pomocnou ruku mu podá Frank Langella bohatý Pino Lugeria a nabídne mu místo šéfkuchaře v jeho slavné restauraci Nolita. Musí však za 48 hodin sehnat zaměstnance a připravit pohoštění pro tři sta lidí.

Ano, je to podobná situace jako v novějším filmu Dokonalý šéf a řekla bych, že film docela i převyšuje.

Láska na kari

Zhruba dva týdny zpět jsem pustila po dlouhé době televizi a zrovna začínal tento film (úvodní foto tohoto článku). Začátek byl takový nevalný, ale nic lepšího nedávali a já potřebovala jen na chvíli “vypnout”. Musím říct, že nakonec jsem byla mile překvapená a film jsem dokoukala až do konce.

Madame Mallory, majitelka vyhlášené restaurace se třpytem Michelinských hvězd se nestačí divit, když se do jejího městečka přistěhuje indická rodina a otevře si restauraci hned naproti přes ulici. Schyluje se k souboji dvou odlišných kultur a zcela odlišné skladby koření. Dobré jídlo ale hory přenáší. Madame Mallory zjistí, jak velké nadání má její konkurent, mladý indický šéfkuchař, a svolí k tomu, že ho vezme do učení. Dva světy receptů a chutí v jedné kuchyni slibuje velké kulinářské dobrodružství.

Varování – dostanete chuť na indickou kuchyni! My museli hned následující týden zajít na večeři do indické restaurace 🙂

Rozpaky kuchaře Svatopluka

Já tento seriál milovala a miluji stále. Je to první seriál, kde měli diváci možnost v určitých fázích ovlivnit, jak bude děj příběhu pokračovat. Hlasovalo se prostřednictvím tlačítek ano / ne a doma pomocí vypínačů – rozsvěcováním nebo zhasínáním žárovek. V hlavní roli skvělý Josef Dvořák, který do role pasuje naprosto dokonale.

A co se mi vrylo do paměti nejvíce? Slova z ústřední písně: Kuchař je umělec a psycholog a stratég… 🙂

Ratatouille

Animovaná rodinná komedie, která vás skutečně pobaví.  Hlavním hrdinou filmu je krysák Remy, který odvážně sní o tom, že se stane vyhlášeným kuchařem v pařížské pětihvězdičkové restauraci. Společně se zkrachovalým vynašečem kuchyňských odpadků Linguinim se vydají za svým cílem stát se nejvyhlášenějším kuchařem v Paříži.

Karlík a továrna na čokoládu

Dobrodružný film s Johnny Deppem, který bych klidně o půl hodiny zkrátila (opět skoro 2 hodiny). Menší děti u něj určitě nevydrží, ale s těmi staršími se určitě podívejte. Karlík Bucket žije se svými rodiči a prarodiči v polorozpadlém domku. Jsou chudí, ale milují se. Blízko jejich domku se nachází obří továrna na čokoládu, kde kdysi Karlíkův děda pracoval a poznal osobně samotného majitele Willyho Wonku. Karlík, který miluje čokoládu má sen se do továrny jednou podívat, ale to se zdá celkem nemožné až do té doby, kdy Willy Wonka vyhlásí soutěž, jejíž pět dětských vítězů z celého světa bude moct strávit jeden den v továrně. Stačí jen v jedné z čokolád najít zlatý kupon…

Soul Kitchen

Německá komedie (za břicho se tedy popadat nebudete), neznámí herci a příběhu okolo restaurace Soul Kitchen a dvou bratrů. Soul Kitchen vede Zino, kterého opustila přítelkyně a odjela do Číny. Zino ji následuje a přenechá Soul Kitchen bratrovi. Realitní agenti ho o restauraci rychle připraví. Jak asi dopadne boj o restauraci?

Chilli, sex a samba

Vášnivá Isabella (Penelope Cruz) má zvláštní dar. Dokáže svým kulinářským uměním okouzlit a podmanit srdce mužů všude tam, kde se objeví. Ovšem nachytá manžela s jinou a rozhodne se odejít do San Franciska, kde začne nový život s kamarádem z dětství, který jí pomáhá. Isabella však zjistí, že cestu ke štěstí si musí najít každý sám. Takže opět další romantická komedie, která u mě patří spíše do průměru.

Recept na lásku

Naprosto stejná pointa jako u filmu Koření života, jen z produkce Rakousko/Německo a nutno dodat, že celý film je krapet živější, i když rozhodně méně známý než právě novější americká verze.

Oui, šéfe

Jean Reno v jedné z dalších komedií, tentokrát v roli kuchaře. Taková oddychová podívaná.

Třicátník Jacky je talentovaný kuchař a ctitel velkého kuchařského umění. Sní o úspěchu a o tom, že si jednoho dne otevře vlastní restauraci. Finanční situace jej nutí ovšem přijímat podřadné práce. Život se mu změní ve chvíli, kdy mu cestu zkříží slavný šéfkuchař Alexandre Lagarde.

 

Za další tipy budu skutečně ráda a příště mrkneme na kulinářské pořady.

Kategorie

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...