Blog

Duben na zahradě

První dny na zahradě

A máme tu duben. Teploty konečně začínají šplhat krapet nahoru, a tak je potřeba vyrazit na zahradu. Možná teprve začínáte nebo už zahradničíte několikátý rok. Ať tak či tak, ráda vás letos provedu naším rokem na vesnici.

Byly doby, kdy jsem přímo nenáviděla pobyt na zahradě. Řekněme někdy na gymplu. Přála jsem si, abych jednou bydlela ve městě a neměla k dispozici ani jeden malý záhon. Teď o pár let dál bych se o ten záhon i porvala. Je zajímavé, jak se postupem let ty hodnoty mění. Každopádně kdo má kousek své země a může si na ní dělat co chce, ten má ohromný poklad. Tak si toho važte.

Boty na zahradu

Zhruba tři týdny zpět jsem sehnala v Lidlu super zahradní boty. Nejsou tedy na práci, ale pokud potřebujete rychle vyběhnout za zahradu třeba pro zeleninu nebo bylinky, je super něco takového pořídit. Do plných bot se mi nechce soukat a v domácích botách taky není fajn se prohánět po zahradě, zvlášť když je třeba mokro. Takže něco takového doporučuji všem. Podle mě se zahradnická kolekce bude do léta minimálně ještě jednou opakovat nebo seženete i v jiných obchodech, tady jen byla výhoda nízké pořizovací ceny a chodí se v nich vážně dobře.

zahradni-boty

Plánování záhonů

Teď už k té zahradě. Nejdřív je fajn si rozmyslet, kde co chcete mít. Například mi nikdy nedáváme stejné plodiny na stejné místo jako loňský rok. Největší procentuální část u nás zabere místo na brambory a giganty (kedluben gigant pěstujeme pro zvířata). Zbylá plocha se rozdělí vždy na menší záhony a celý jeden bok záhonů lemuje řada keřů – máme hodně černého rybízu a červený rybíz, letos jsem tam přesadila ještě i dva kopce rebarbory. Klidně si to načrtněte doma na nějaký papír.

planovani-zahrady

My jsme si vše ujasnili včera a dnes už jsme připravili první záhony. Vždy si připravte záhony dopředu jen ty, na které budete hned (nebo max druhý den) sít/sázet. Nejdříve jsme nakopali hlavní cestičku a od té už záhony. Na zeleninu, které je potřeba více, jako je například mrkev či petržel, jsme udělali větší záhony.

Jakmile jsou nakopané obrysy, tak se záhon uhladí a s pomocí desky nalajnují řádky, do kterých hurá se semínky. Na každém sáčku máte napsáno, jak daleko od sebe nebo jak hluboko dávat do země. Postupem let už budete vše dělat automaticky.

zahony-zahrada

My dali zatím na záhony následující:

Mrkev, petržel, cibulku sazečku, hrášek a pórek

Bylinky:

Tyto bylinky přežily zimu: Máta, meduňka, libeček, pažitka, šalvěj (na fotce je za pažitkou), oregano, tymián

Všechny jsem je zbavila suchých částí a okolo je okopala (nakypřila).

Letos si bylinou část rozdělím na dvě části. Připravila jsem si ještě jednu v polostínu. Na trzích dokoupím následující sazenice a ještě tento týden je dám na záhony:

Bazalky, rozmarýn, kerblík a koriandr

bylinky-pestovani

Pařeniště

My máme na zahradě i pařeniště. Tam dáváme nejdříve ředkvičky, saláty a semínka květin. Jakmile toto přesadíme nebo se dají dát ředkvičky už i na záhon, tak do pařeniště přijdou salátové okurky. Na podzim jsme pařeniště vybrali, teď na jaře se zavozí hnojem, zaháže hlínou a máme hotovo. Pak ho vždy přikryjeme a rostlinkách se krásně daří.

Zásobníky na vodu

Poslední roky snad všude naprostá nutnost. Pokud se vám nechce investovat do nádrží, stačí na zahradu postavit nějakou větší káď či třeba starou vanu. Můžete si napustit vždy do zásoby nebo naopak využít dešťové vody, a tak nejen šetřit svoji peněženku ale i naše životní prostředí. Navíc zalévání odstátou vodou je pro rostliny mnohem lepší. Zvláště v horkých dnech, kdy je zem pořádně rozpálená, tak pokud vytáhnete hadici a začnete zalívat ledovou vodou třeba ze studny, tak rostliny dostanou přímo šok.

zasobniky-vody-zahrada

Další výbava na zahradu:

Pokud teprve začínáte, určitě oceníte během roku na zahradě alespoň jeden rýč (nebo rycí vidle), motyku, kovové hrabičky, motyčku na pletí (neboli plečku), konve na zalévání, rukacive a třeba i nůžky na bylinky.

 

Užívejte si čerstvého vzduchu na zahradě, slunečních paprsků a hlavně té pohody – ano, nezbláznila jsem se, je pohoda zahradničit. Zahradničení zdar! 🙂

Kategorie

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...