Blog

S láskou k papíru a lnu

Vždy jsem obdivovala lidi, kteří se nebojí dělat změny, a když s něčím nejsou úplně spokojení, tak hledají cestu, jak z toho ven a zároveň si tím plní sny. O to víc, že jde v tomto případě o mámu na rodičovské dovolené. Když k tomu přidáte ještě to, že začala tvořit nádherné věci z papíru a lnu, tak mi z toho vychází, že tu máme další příběh, který bych vám ráda představila.

TULULUM – kdo a co se skrývá za tímto názvem?

Madla Němcová. Máma, grafička, manželka a tvůrčí duše, která s láskou a nadšením tvoří autorské výrobky z papíru a lnu.

Vše vzniká přímo u nás, přednostně z českých materiálů a navíc s ohledem na životní prostředí, což je dnes jedno velké téma. V nabídce pak najdete produkty, které mají jedno společné – minimalismus a čisté provedení, což je mi také hodně blízké.

Papírové výrobky ukrývají spoustu krásných pokladů. Ať už hledáte něco pro sebe, dárek pro kamarádku nebo třeba originální přání, tak si vyberete. Mě ze všeho nejvíc zaujaly klasické sešity z recyklovaného papíru. Zrovna nedávno mi totiž došel sešit na recepty – vždy, když připravuji nějaký nový recept, tak si vše zapisuji do sešitu. Takže to byla první jasná volba. Pak mi oči zastavily na poznámkovém bloku s magnetem. Hned jsem ho viděla na lednici, jak si na něj zapisuji seznam surovin, které došly a jsou potřeba koupit. A pak samozřejmě nemůžu opomenout originální přání. Tady bylo těžké vybrat, protože se mi líbí všechna.

výrobky z papíru tululum-diar zapisnik-na-magnet

A pak tu máme lněné výrobky. Tady moje srdce plesá. Len v kuchyni a při servírování je úžasný v tom, že se skvěle hodí jak na klasické stolování, tak i slavnostnější příležitosti. Jako materiál patří k mým oblíbeným, ale kvůli vyšší pořizovací ceně se jím zásobuji postupně. Ona cena se vám ale celkem rychle vrátí, protože len vám vydrží podstatně déle, než levnější varianty. A víte proč?

Protože len má oproti dalším textilním vláknům podstatně pevnější vlákno. Takže i když budete svůj lněný ubrousek, běhoun nebo ubrus používat klidně denně, budete ho prát, tak vám v perfektním stavu vydrží hooodně dlouho! Navíc je len hladký, takže na něj tolik nepřilne prach, bakterie a další nečistoty. Do kuchyně tedy značka ideál. A pozor – len dobře absorbuje vlhkost a zároveň rychle schne! Jestli tedy hledáte do kuchyně utěrky, které budou krásně sát, tak jste právě našli svého favorita.

U Madly mě zaujaly na první pohled červeno-růžové ubrousky, pak béžová klasika, která je univerzální a veselý zelený běhoun, který ozdobí jarní a letní stůl. Jak je vám asi jasné, všechny kousky se postupně objeví u mě na blogu, protože právě takové kousky moc ráda používám na dekorování u focení.

Madlu a její tvorbu můžete sledovat:

lněné ubrousky lnene-ubrousky lneny-behoun lneny-ubrousek

Rozhovor s Madlou Němcovou

Protože bych vám moc ráda ještě víc přiblížila, jaká Madla je, jak tvoří a kde třeba bere inspiraci, poprosila jsem ji, aby mi odpověděla na pár otázek.

Co bylo prvním impulsem k založení projektu Tululum?

S narozením holčičky jsem zjistila, že potřebuji trochu změnit způsob pracovního fungování. Chtěla jsem být časově flexibilnější a mít větší možnost si práci sama plánovat. Jako „komerční“ grafik jsem byla velmi často tlačena termíny tiskáren, různých uzávěrek a deadlinů a to vyžadovalo mnoho hodin u počítače bez ohledu na okolnosti. Práce mne vždy opravdu moc bavila, ale potřebovala jsem zkrátka začít pracovat trochu jinak.

Nový projekt mi tak přinesl větší volnost a také pestrost v činnostech, které teď musím zvládnout. Kreativita z toho ale rozhodně nezmizela, TULULUM mi naopak umožňuje navrhovat věci zcela podle sebe – a o to větší radost mám, když pak od zákazníků slyším, že se jim mé věci líbí. 😊 Komerční grafika je totiž velmi často o dost velkých kompromisech… Spustila jsem tedy tento projekt, který pomalu a postupně rozjíždíme. A jak nám malá roste, mám i více času se všemu věnovat…

Kdybyste měla charakterizovat samu sebe v pár větách, jak by to dopadlo? 🙂

Snad bych mohla říci, že jsem společenská, celkem spolehlivá, mám občas i nějaký ten dobrý nápad, docela umím plánovat a moc ráda jednám s lidmi… Často jsem ale také nedočkavá a chci mít všechno hned a taky hrozně ráda jím. 😊

tululum_madla_nemcova

Věnujete se i teď na rodičovské i klasické grafice, kterou jste se živila před rodičovskou?

Ano, ráda i teď pracuji pro zpestření na menších zakázkách. Jsem ráda, že mne noví klienti oslovují se zakázkami, i když vidí třeba jen věci, které jsem vytvořila pod značkou TULULUM.

Jak vznikají nápady na autorské potisky a přání? Kde třeba hledáte inspiraci? Vím, že někdo na procházkách, při sportu, během čtení, sledování internetu… ale jak to máte Vy?

Formálně mám ráda věci graficky hodně jednoduché, až minimalistické. Inspiruje mne samozřejmě výtvarné umění napříč staletími, ale mám moc ráda i moderní architekturu nebo módu a produktový design – to jsou asi hlavní zdroje inspirace. V oblasti výtvarna a designu mám také velkou slabost pro všechno japonské. Není až tak důležité, jestli se s podněty z těchto oblastí setkávám na internetu, v knihách (to raději) nebo někde na cestách „naživo“ (to asi úplně nejraději). 😊

Mám také moc ráda češtinu a baví mne nacházet různé vtipné formulace nebo pouhé „výkřiky“, které se pak spolu s grafickými motivy objevují na přáních či zápisnících…

Jak moc je pro Vás důležité pracovat s recyklovaným papírem?

Myslím, že i malá rozhodnutí jsou důležitá. Práce s recyklovaným papírem mi dává dobrý pocit, že mohu aspoň maličko přispět svou troškou do mlýna a udělat byť malý krůček směrem k udržitelnosti a péči o planetu. Zároveň je to ale výzva, protože nabídka druhů a barev těchto papírů není zdaleka tak velká, tisk na recyklovaný papír může mít svá technologická omezení a při navrhování má člověk tedy trochu zúžené možnosti. O to lepší pocit ale mohu mít nakonec, když výsledná věc vypadá hezky.

sešit Tululumpřírodní sešit

Může si u Vás někdo objednat něco přímo na míru?

Ano, to je samozřejmě možné. Lze upravit téměř cokoliv ze stávající nabídky, případně navrhnout zcela nový kousek podle potřeb zákazníka.

A teď se dostáváme k tomu, co já přímo miluji. Lněné běhouny a ubrousky. Jak vás napadlo pustit se zrovna do něj? A jakou vidíte největší přidanou hodnotu tohoto materiálu pro domácnost?

Len je klasika, je to přírodní, trvanlivý materiál s úžasnými vlastnostmi… Navíc během doby získává krásnou patinu, praním měkne a může sloužit dlouhá léta. A je jednoduše krásný, i když může na první pohled vypadat nedokonale nebo mírně pomačkaně.

Mám tuhle estetiku s nádechem japonského wabi-sabi moc ráda. Takže len jako materiál byla celkem jasná volba. Jednobarevné kousky, které máme v tuto chvíli v nabídce, jsou jakýmsi základem a ten by měl časem doplnit větší počet autorských potisků, které mám v plánu realizovat.

Sledujete např. někde i trendy bytového designu? Co je podle Vás aktuálně trendy v kuchyních?

Ano, interiérový design mne vždy zajímal a často se přistihnu při brouzdání po internetu nebo listování časopisy a knihami s touto tematikou. Mám ale pocit, že trendů je tolik, že lze najít hezké a zajímavé řešení pro každý vkus. 😊 A to je dobře.

V kuchyních mě hodně baví minimalismus s promyšlenými detaily, použití masivního dřeva a hlavně, když kuchyň stylově ladí nejen s ostatním interiérem, ale i s charakterem místa, bytu nebo budovy, kde se nachází. Hlavně by ale kuchyň měla ergonomicky vyhovovat svým uživatelům tak, aby to pro ně bylo nejen místo pro pohodlné vaření, ale i pro setkávání třeba s rodinou či přáteli a sdílení hezkých chvil. 😊

Když už jsme na food blogu, nedá mi to se nezeptat… Jaké je u Vás v rodině nejoblíbenější jídlo? A máte třeba nějaké rituály? Např. společné nedělní snídaně? 🙂

Naším víkendovým rituálem jsou určitě vajíčka k snídani. Kupujeme je přes známé z farmy 😊 … a k vajíčkům patří domácí chléb s máslem, který peču každý pátek večer, pokud tedy na víkend neodjíždíme… A nejoblíbenějším jídlem je určitě jakási naše varianta „svíčkové na divoko“ – je to vlastně pečená krůta (většinou tedy jen její část), naložená den až dva předem s kořením, cibulí, kořenovou zeleninou a červeným vínem. Velmi pomalu se peče několik hodin, maso se pak vyjme, vykostí a zelenina s výpekem se rozmixuje na omáčku, přidá se smetana a kousek másla. Omáčku ani není potřeba zahustit. Nejlepší je pak s brusinkami a rýží nebo knedlíkem.

Co Vaše plány na rok 2020? Plánujete například rozšířit sortiment?

Ano, malé rozšíření sortimentu je velmi pravděpodobně na obzoru… 😊 Kromě nových potisků látek bychom rádi nabídli časem také lněné povlečení a průběžně by měly přibýt i nové papírové kousky. Určitě se objeví nová přáníčka, zápisníky a možná ještě jedno překvapení 😊 Už se na to všechno moc těším!

lněný ubrousekčeský len ubrousek-len zimni-polevka

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...