zapecene-vejce

Zapečené vejce

Porcí

4

Hlasuj

Ingredience

  • 4 vejce
  • slanina nebo šunka (s vysokým podílem masa)
  • zhruba 6 lžic parmazánový sýr Grand Moravia
  • máslo
  • špetka soli
  • 1 lžička sušeného nebo pár lístečků čerstvého tymián
  • nasekaná pažitka

Postup:

Zapékací misky vymažeme máslem a vyložíme buď šunkou nebo slaninou (pro děti zvolíme šunku, pro dospělé klidně slaninu).

Oddělíme žloutky od bílků – žloutek vyklopíme do zapékací misky, bílky dáme do mísy, přidáme špetku soli a vyšleháme v sníh.

Nastrouháme na jemném struhadle sýr a lehce vmícháme společně s tymiánem do sněhu.

Na žloutek dáme skutečně jen špetku soli a nandáme sníh.

Pečeme na 180 °C, povrch lehce zhnědne, toho se nemusíme bát. Hlídáme vnitřek – zkusíme špejlí, zda není žloutek ještě tekutý (jakmile vidíme, že žloutek již není tekutý, vyndáme z trouby a necháme 3 minuty dojít).

Ozdobíme pažitkou a podáváme ještě teplé. Raději pomocí lžíce vejce vyndáme, aby nehrozilo popálení o zapékací misku.

zapecene-vejce vejce-se-sunkou

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100 0
-->