pomazanka-z-tvaruzku

Tvarůžková pomazánka

Porcí

4-5

Příprava

10 min

Hlasuj

Ingredience

  • 200 g tvarůžků
  • 120 g lučiny (přírodní)
  • 1 kávová lžička dijonské hořčice
  • 4 snítky tymiánu
  • 60 g slunečnicových semínek
  • 50 g dýňových semínek

Tak schválně, kolik tady na blogu mám milovníků tvarůžků? U nás v rodině převládáme, jen moje sestra je nemůže ani cítit. :-)) Já je mám nejraději nakrájené na čerstvý domácí chléb s máslem, posypat nakrájenou cibulkou, kmínem a mletou paprikou. Mňam! Ale často dělám i pomazánky a je pravda, že mám snad už alespoň 10 verzí. Od té doby, co doma testuji hořčice Boneco mi to nedalo a vymyslela jsem další verzi. Nutno dodat, že za nás povedenou. Jen byla povedená tak moc, že jsem ji při prvním pokusu nestihla ani vyfotit. :-) A tak jsem se do ní pustila znovu a ještě ji doplnila o semínka a jako přílohu zvolila žitný chléb a rychlý listový salát se zálivkou a další kupou semínek. Vše najdete v postupu.

Tvarůžky pod drobnohledem

První písemná zmínka pochází již z 15. století, kdy byly tvarůžky součástí jídelníčku lidí na venkově. Označení olomoucké tvarůžky pak vzniklo díky trhům v Olomouci, kde se tvarůžky prodávaly. Většina tvarůžků se však vyráběla v okolních vesnicích pod názvem selské tvarůžky. Slovo tvarůžky má svůj původ v tvarohu, který je meziproduktem výroby tvarůžků.

Olomoucké tvarůžky jsou zrajícím sýrem vyrobeným z odstředěného mléka a vyznačují se nízkým obsahem tuku. Jak uvádí sám výrobce: „Tvarůžky mají ojedinělou pikantní chuť, typickou vůni, povrch se zlatožlutým mazem a poloměkkou až měkkou konzistencí s patrným světlejším jádrem.“

Připravte si lahodnou tvarůžkovou pomazánku

Tvarůžky nakrájíme na drobné kousky a rozmačkáme mačkadlem na brambory. Přimícháme lučinu a hořčici a důkladně ještě jednou promačkáme.

Na suché a rozehřáté pánvi rychle orestujeme semínka a 1/3 přidáme do pomazánky. Místo soli a pepře dochutíme čerstvým tymiánem a opět promícháme.

Tip: pokud nechcete použít pálivější dijonskou hořčici, stačí ji vyměnit za klasickou.

Nezapomeňte na listový salát

Listy umyjeme důkladně vodou – ať už je máme ze zahrady jako já od hlíny, nebo z obchodu a necháme okapat. V hrníčku smícháme zálivku:

1 polévkovou lžíci kvalitního slunečnicového oleje

1/2 kávové lžičky dijonské hořčice

1 kávovou lžičku medu

špetku soli a pepře

Pokapeme s ní mix listů špenátu, řepy a červené cibule (nakrájíme na plátky) a jako bonus přidáme část orestovaných semínek (2/3).

 

Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu) – přihlášením dáváte souhlas s odběrem novinek z blogu Recepty dětem.

Podle zákona o ochraně osobních údajů je nutné udělit Souhlas se zpracováním osobních údajů. Požadované údaje zpracovávám konkrétně za účelem zasílání newsletterů -novinek z blogu. Stisknutím tlačítka "Registrovat se" dáváte automaticky souhlas. Souhlas lze vzít kdykoliv zpět, a to například zasláním e-mailu nebo dopisu na kontaktní údaje.

Už jste viděli kuchařku RECEPTY DĚTEM – Vařte pro děti tak, aby chutnalo o vám? Pokud ne, tak mrkněte ♥ Najdete v ní 86 nových receptů, které jinde nenajdete a celkem se můžete těšit na 103 receptů pro celou rodinu ♥

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte :-) Nic vám pak neuteče.

domaci-tvaruzkova-pomazanka jarni-recept-detem jidlo-venku listovy-salat-se-zalivkou pikantni-tvaruzkova-pomazanka pomazanka-z-tvaruzku recept-na-listovy-salat recept-na-pomazanku-tvaruzkovou recept-na-tvaruzkovou-pomazanku recepty-detem-pomazanka recepty-pro-deti salat-se-zalivkou tvaruzkova-pomazanka tvaruzkova-pomazanka-recept

A doporučuji připravit si i meduňkový čaj :-) Stačí natrhat čerstvé lístky meduňky, zalít horkou vodou a nechat vyluhovat.

medunkovy-caj

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100 0