Ingredience
- 1 husa (ideálně max do 4 kg)
- sůl
- celý kmín
- voda
Postup:
Husu (bez vnitřností) nasolíme hodinu před pečením a necháme v chladnu.
Připravíme si větší pekáč, na který umístíme husu prsíčky dolů, pokmínujeme a podlijeme horkou vodou. Propíchneme kůži v tučnějších částech a dáme péct na 180 °C.
Vždy po půl hodině odebereme sádlo, které vyteklo (pokud máme mladou husu z domácího chovu, nebude tolik tučná) a následně opět propícháme lehce kůži – pozor ať nezajedeme až do masa! Opět dolijeme vodu a dáme zpět péct.
Po hodině a půl zvýšíme na 200 °C a husu otočíme – pečeme další hodinu.
Na poslední půl hodinu otočíme zpět prsíčky dolů a zvýšíme na 220 °C.
Za 3 hodiny by měla být husa upečená. Vyndáme ji, dáme na druhý plech a přikryjeme alobalem. Jakmile se tuk usadí na vrchu, odebereme jej, aby zůstal jen čistý výpek.
Husu podáváme buďto klasicky se zelím a knedlíky, nebo můžeme zkusit s bramborovými plackami a jablečno-hruškovým chutney – oba recepty naleznete zde na webu.