pecena-husa

Tradiční pečená husa

100%

Hlasuj

Ingredience

  • 1 husa (ideálně max do 4 kg)
  • sůl
  • celý kmín
  • voda

Postup:

Husu (bez vnitřností) nasolíme hodinu před pečením a necháme v chladnu.

Připravíme si větší pekáč, na který umístíme husu prsíčky dolů, pokmínujeme a podlijeme horkou vodou. Propíchneme kůži v tučnějších částech a dáme péct na 180 °C.

Vždy po půl hodině odebereme sádlo, které vyteklo (pokud máme mladou husu z domácího chovu, nebude tolik tučná) a následně opět propícháme lehce kůži – pozor ať nezajedeme až do masa! Opět dolijeme vodu a dáme zpět péct.

Po hodině a půl zvýšíme na 200 °C a husu otočíme – pečeme další hodinu.

Na poslední půl hodinu otočíme zpět prsíčky dolů a zvýšíme na 220 °C.

Za 3 hodiny by měla být husa upečená. Vyndáme ji, dáme na druhý plech a přikryjeme alobalem. Jakmile se tuk usadí na vrchu, odebereme jej, aby zůstal jen čistý výpek.

Husu podáváme buďto klasicky se zelím a knedlíky, nebo můžeme zkusit s bramborovými plackami a jablečno-hruškovým chutney – oba recepty naleznete zde na webu.

pecena-husapecena-husa-svatomartinska

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100 1
-->