mazanec-velikonoce-recept (3)

Tradiční mazanec

Vaření

50 min

Hlasuj

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 40 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • muškátový oříšek
  • 2 dcl mléka
  • rozinky (brusinky)
  • mandle (půlky nebo lupínky)
  • vejce na potření

Postup:

Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme 2 lžičky cukru a lžíci mouky plus trochu vlažného mléka. Rozetřeme droždí a přikryté necháme vzejít.

Do mísy dáme mouku, přidáme špetku soli, rozehřáté máslo, žloutky, kůru z citronu, nastrouhaný muškátový oříšek (stačí trocha), vykynutý kvásek a zbytek vlažného mléka. Zaděláme si na tužší těsto, dobře je propracujeme a přidáme mandlové lupínky nebo oloupané mandle a stejně tak rozinky. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu a půl kynout.

Těsto přendáme na poprášený vál, rozdělíme na dva stejné díly a z nich vytvarujeme mazance.

Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky. Necháme ještě 20-30 minut kynout. Troubu rozehřejeme na 190 °C.

Pečeme 50 minut. Pokud vrch při pečení začíná rychle růžovět, přikryjte jej alobalem.

mazanec-velikonoce-recept (3)

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100 0
-->