velikonoční mazanec

Tradiční mazanec

Vaření

50 min

Hlasuj

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 40 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • muškátový oříšek
  • 2 dcl mléka
  • rozinky (brusinky)
  • mandle (půlky nebo lupínky)
  • vejce na potření

Co jiného symbolizuje Velikonoce jako velikonoční pečení. Ať už jde o Jidáše, beránka nebo právě mazanec, tak si bez toho nedokážu představit velikonoční stůl. Dříve se mu říkalo také velikonoční bochník, protože přesně takový tvar má. Je ze sladkého kynutého těsta, takže připomíná vánočku. Skvěle si na něm pochutnáte jen tak, nebo třeba s poctivým máslem od farmáře, případně domácí marmeládou.

Jeho pečení připadalo tradičně na Bílou sobotu a třeba pro čeledíny se pekl pouze z těsta bez rozinek a mandlí.

Upečete si ho letos i vy?

Upečte si nadýchaný mazanec jako za starých časů

Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme 2 lžičky cukru a lžíci mouky plus trochu vlažného mléka. Rozetřeme droždí a přikryté necháme vzejít.

Do mísy dáme mouku, přidáme špetku soli, rozehřáté máslo, žloutky, kůru z citronu, nastrouhaný muškátový oříšek (stačí trocha), vykynutý kvásek a zbytek vlažného mléka. Zaděláme si na tužší těsto, dobře je propracujeme a přidáme mandlové lupínky nebo oloupané mandle a stejně tak rozinky. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu a půl kynout.

Těsto přendáme na poprášený vál, rozdělíme na dva stejné díly a z nich vytvarujeme mazance.

Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky. Necháme ještě 20-30 minut kynout. Troubu rozehřejeme na 190 °C.

Pečeme 50 minut. Pokud vrch při pečení začíná rychle růžovět, přikryjte jej alobalem.

velikonoční mazanec mazanec

mazanec-velikonoce-recept (3)

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100 0
-->