bezinkovy_sirup_medunka

Sirup z černého bezu, citrusů a meduňky

50%

Příprava

10 min

Hlasuj

Ingredience

  • 30 květů černého bezu
  • 3 pomeranče
  • 2 citrony
  • 10 snítek meduňky
  • 5 l převařené vody
  • 50 g kyseliny citronové
  • 1,5-2 kg cukru (třtinového)

Kamarádka Zuzka psala o sirupu z bezu a k tomu i pomerančů. Nějak mi to nedalo spát, a protože máme dostatečnou zásobu nových sklenic a bez stále kvete, tak jsem se do něj pustila taky. Dá se říct, že jsem jen lehce upravila můj původní recept na klasický bezový sirup. Tento je ještě více vyladěný a musím říct, že mi chutná víc jak ten původní. Takže pokud máte k dispozici všechny potřebné ingredience, vyzkoušejte ho taky, třeba jen z poloviční dávky.

Super je, že ho můžete pít v létě na ochlazení, ale je výborný i třeba do čaje – stačí jedna lžička a hned má lepší chuť, bezovou :-)

Jak si připravit bezový sirup s pomerančem, citronem a meduňkou

Bez natrháme na místě, kde nejezdí v blízkosti auta. Neumýváme! Citrony a pomeranče umyjeme a okrájíme kůru.

Převaříme si vodu a necháme ji vychladit. Až je studená, vložíme květy bezu, nakrájené citrusy na menší kousky (lehce rozmačkáme) a meduňku. Tentokrát jsem kyselinu citronovou v této fázi nedávala.

Přikryjeme a necháme na tmavém místě ideálně alespoň 24 hodin.

Druhý den přecedíme a šťávu z citrusů ještě důkladně vymačkáme a nalijeme k sirupu.

Přidáme cukr, kyselinu citronovou a dáme vařit. Jakmile se cukr rozpustí, plníme do důkladně! vymytých lahví. Víčka můžeme vypláchnout alkoholem, zašpuntujeme a položíme vychladit.

bezovy_sirup_pomerancem sirup_z_cerneho_bezu

cerny_bez_recept

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
50 0 100 2