segedin-recept

Segedínský guláš

100%

Porcí

6

Příprava

10 min

Vaření

1 h

Hlasuj

Ingredience

  • 8 cibulí
  • 1 kg vepřového masa
  • 50 g másla
  • 640 g (1 sklenice) bílého zelí
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 3-4 kávové lžičky mleté sladké papriky
  • 1 bobkový list
  • 200 g zakysané smetany
  • sůl
  • voda

Jeden z hlavních symbolů maďarské kuchyně (tedy alespoň pro nás Čechy :-)), který u nás už tak zevšednil, že jej zná skutečně každý. U nás doma máme zelí hodně rádi, takže tato kombinace nám nevadí, právě naopak.

Zrovna včera jsem jej připravovala na oběd a došlo mi, že recept na blogu zatím není. Příště ještě nafotím pořádně i recept na knedlíky.

Postup:

Cibuli nakrájíme na půlky, ještě jednou překrojíme a krájíme na tenké měsíčky. Hrnec rozpálíme, přidáme máslo a cibuli. Průběžně mícháme. Mezi tím co se opéká cibule, stihneme nakrájet maso na menší kousky a ideálně všechny stejně velké.

Jakmile cibule krásně zezlátne, zaprášíme ji paprikou a kmínem. Promícháme a přidáme maso. Necháme maso opéct ze všech stran, promícháme a teprve teď osolíme a přidáme bobkový list. Necháme lehce pustit šťávu a přidáme zelí. Promícháme a teprve teď zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořené.

Přikryjeme a necháme dusit (případně i stáhneme plamen), občas promícháme.

Maso se bude dusit rozdílně dle toho jak máme velké kousky a jaké bylo celkově maso, ale zhruba hodinu to zabere.

Jakmile je maso měkké, vypneme plamen a zamícháme zakysanou smetanu – já dala 100 g a zbylých 100 g jsem nechala na dochucení pro ostatní dle chuti.

Podle mého není potřeba ničím zahušťovat.

hlavni-chod-recept omacka-recept-segedin segedinsky-gulas-recept segedin-recept

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100 6