Řepa
- 3 středně velké červené řepy
- olivový olej
- čerstvě mletá sůl a pepř
- rozmarýn
Rizoto
- 500 g rýže Arborio
- 70 g másla
- pár kapek olivového oleje
- 100 g parmazánu (Grand Moravia) + na posypání
- zeleninový vývar (kuřecí)
- bazalka
Řepové rizoto jsem si dala celkem nedávno v jedné restauraci. Neurazilo, ale žádná sláva to nebyla. Tak jsem se do něj musela pustit i doma, protože červenou řepu prostě můžeme v jakékoli podobě.
Jak si uvařit rizoto s červenou řepou
Rozehřejeme si troubu na 200 °C. Pokud je řepa mladá, stačí ji pořádně očistit, umýt a oškrábat jen škaredé části, jinak ji oškrábejte celou. Na pečící papír (zhruba čtverec 20x20cm) si nakapejte olivový olej, dejte sůl a čerstvě mletý pepř a snítku rozmarýnu. Položte řepu, “vyválejte” ji v oleji, aby se hezky obalila a zabalte. Takhle si připravte všechny tři řepy, dejte na plech, nalijte trochu vody a dejte péct na 40-50 minut. Řepa musí být měkká.
Ohřejte si vývar. V rozehřátém hrnci rozpálíme máslo a pár kapek olivového oleje. Nasypeme rýži a necháme ji opražit. Postupně budeme přilévat teplý vývar. Vždy po naběračce, jakmile se nasaje do rýže, přilijeme další. S přilíváním vývaru pokračujeme dokud nebude rýže hotová (zcela rozvařená být ale nemusí). Vmícháme nastrouhaný sýr.
Jakmile je řepa upečená, rozbalíme ji a buď ji nakrájíme na malé kousky nebo počkáme až lehce vychladne a nastrouháme ji na hrubém struhadle. Přidáme k rýži a ochutnáme, zda je rizoto dostatečně slané.
Při podávání můžeme ještě lehce posypat sýrem a přidat bazalku.
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu) – přihlášením dáváte souhlas s odběrem novinek z blogu Recepty dětem.
Už jste viděli kuchařku RECEPTY DĚTEM – Vařte pro děti tak, aby chutnalo o vám? Pokud ne, tak mrkněte ♥ Najdete v ní 86 nových receptů, které jinde nenajdete a celkem se můžete těšit na 103 receptů pro celou rodinu ♥