cokoladovy-dort-repa

Řepové pokušení

100%

Porcí

12

Vaření

50 min

Hlasuj

Korpus

  • 250 g vařené červené řepy
  • 100 g 60% čokolády
  • 180 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 225 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 50 g kakaa holandského typu
  • ¼ lžičky soli
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • máslo na vymazání formy

Poleva

  • 150 g 60% čokolády
  • 140 ml zakysané smetany
  • 5 lžic moučkového cukru

Zuzka, moje skvělá kamarádka. Dvojče, které jsem nikdy neměla. Osoba, se kterou vidím spoustu věcí stejně. Miluji její návštěvy a nejen proto, že pokaždé doveze něco dobrého. I když tentokrát jsem několikrát zdůraznila, že nic vozit nemá. Stejně si nedala říct a přivezla tento úžasný řepovo-čokoládový dort. Děti se na něj hned vrhly a já měla dva kousky.

Ručím vám, že i odpůrci červené řepy si pochutnají, a pokud jim neřeknete, že v dortu řepa je, tak to nepoznají.

Postup:

Řepu nastrouháme na hrubé straně struhadla (nebo sekáme v mixéru). Nalámanou čokoládu dáme do mísy a nad hrncem s vroucí vodou ji necháme rozpustit.

Mezitím si ušleháme cukr a vejce do světlé nadýchané pěny. Poté k ní přidáme čokoládu a směs mouky, prášku do pečiva, sody, kakaa a soli. Pak teprve do těsta vmícháme řepu a olej.

Vzniklé těsto přendáme do máslem vymazané formy o průměru 20 cm a pečeme asi 50 minut při 180°C.

Korpus vyndáme z trouby a po pěti minutách vyklopíme z formy.

Čokoládu, zakysanou smetanu a moučkový cukr dáme do mísy, posadíme ji na hrnec s vroucí vodou a obsah vymícháme  dohladka. Sejměme z tepla. Necháme zchladnout, a pak ve vlnách navrstvíme na dort.

repa-cokolada-recept

cokoladovy-dort-repa

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100 6
-->