Rajská omáčka

88%

Porcí

6

Hlasuj

Ingredience

  • 80 g másla
  • 2 cibule
  • 4 velké mrkve
  • tymián
  • 250 g pasírovaných rajčat
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 bobkový list
  • 1 skořice
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • 700 ml masového vývaru
  • strouhanka (ideálně z chleba)
  • sůl

 

Postup:

Rozehřejeme si máslo, na kterém restujeme nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezezlátne. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, bobkový list, skořici, nové koření, černý pepř a menší větvičku tymiánu, lehce osolíme. Mícháme minimálně 15 minut – čím poctivěji uděláme základ, tím lepší bude mít omáčka chuť.

Posypeme třtinovým cukrem, 3 minuty mícháme a přidáme rajčata, která necháme ze 5 minut spojit se základem.  Zalijeme vývarem a necháme povařit 15 minut. Vyndáme koření a do hrnečku o objemu zhruba 300 ml nabereme omáčky (zhruba do 2/3), ve které si rozmícháme vidličkou strouhanku – mícháme do té doby, dokud není “kaše” hustá (hladká a bez větších slepených kousků). Vmícháme do omáčky.

Pokud nám hustota omáčky dostačuje, necháme ještě 5 minut povařit a můžeme rozmixovat dohladka tyčovým mixérem, jinak postup zahuštění ještě jednou opakujeme.

Jakmile je omáčka hotová, přidáme maso z vývaru, necháme jej prohřát a můžeme podávat s knedlíkem nebo těstovinami.

Pozn. připraveno z jehněčího vývaru – vývar používám vždy připravený doma – maso, které v něm uvařím, použiji následně do omáčky.

rajska-omacka

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
87.5 0 100
-->