Pstruh lososovitý s pórkem

67%

Porcí

5

Příprava

10 min

Vaření

20-25 min

Hlasuj

Ingredience

  • 2 větší filety pstruha lososovitého
  • sůl
  • bylinková směs na ryby
  • 5 menších pórků
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • 100 ml vody

Téměř každý měsíc na mě někde vykoukne průzkum o tom, jak my Češi jíme málo ryb. Ideální stav by měl být jednou až dvakrát týdně, ale rybu na talíři někteří vidí pouze jednou za rok. Čím to je? Neumíme je připravovat? Je těžké se dostat ke kvalitní rybě? Jsou drahé? Podle mého je to kombinace všech těchto důvodů a k tomu u některých třeba i neochota vybírat kosti. A tak jsem se rozhodla, že i u nás doma budu hlídat, aby byla ryba v jídelníčku častěji než jen jednou za měsíc.

Petr koupil v rybárně minulý týden čerstvé filety pstruha lososovitého a já mohla konečně vyzkoušet nový titanový kastrol Taormina. Ten můžete dát na všechny druhy sporáků i do trouby – tento fakt vidím jako jeho největší plus. Docela často připravuji jídla, kdy se s přípravou začíná na sporáku a následně je potřeba je dát dopéct do trouby. V této fázi máte dvě možnosti. Buď musíte přendat vše z hrnce nebo pánvičky na plech nebo pekáč nebo máte to štěstí, že máte doma rendlík, který smí i do trouby. V tomto případě je také super to, že na přípravu stačí minimum oleje (a je dost možné, že by to šlo i bez něj). Ať žijí nepřilnavé povrchy. Ostatně o všech výhodách a použití se brzy rozepíši v recenzi. Teď už k samotnému receptu.

Jak si připravit filet ze pstruha lososovitého

Pokud máte větší filet, který vyjde na více porcí, tak si jej naporcujte. Lehce osolíme, přidáme pár kapek citronu a bylinkovou směs (ta moje se skládá ze sušeného pepře bílého, oregana, tymiánu, bazalky, kmínu a česneku). Necháme 5 minut na talíři a připravíme si pórek. Ten umyjeme a rozkrojíme podélně. Troubu si rozehřejeme na 170 °C.

Rozpálíme si rendlík a dáme skutečně jen ze 5 kapek olivového oleje. Položíme filety pstruha kůží dolů a lehce rybu přidržíme, aby se nekroutila. Necháme opéct a neotáčíme (max 6 minut). Přidáme pórek. Stáhneme ze sporáku, nalijeme zhruba 100 ml vody a dáme dopéct do trouby.

V troubě pečeme zhruba 15 minut (záleží i na velikosti a tloušťce filetu). Pstruh se nevysuší a chuťově bude výborný.

Jako vhodnou přílohu doporučuji bramborovo-mrkvovou kaši.

pstru_lososovity_recept recept_z_ryby panev_ballarini_recept pstruh_recept_ryba

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
66.666666666667 0 100