Náplň
- 600 g telecího/hovězího masa (nepříliš libového)
- 4 stroužky česneku
- menší hrst petrželové natě
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- 1 žloutek
- čerstvě mletá sůl a pepř
- 6-12 paprik
Omáčka
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 400 g rajčat (čerstvých spařených nebo v plechovce)
- 300 g domácího kečupu nebo kvalitní rajčatové omáčky
- čerstvě mletá sůl
- olivový olej na pokapání
Na plněné papriky jsem měla chuť skutečně dlouho. Asi všichni známe klasiku s rajskou omáčkou a knedlíkem, ale jde to i jinak. Já se pustila do kombinace s kuskusem a omáčku jsem nahradila pečenou zeleninou.
Postup:
Nejdříve si připravíme zeleninovou směs na pečení. Na velký plech dáme rajčata, domácí kečup nebo rajčatovou omáčku, nakrájenou mrkev, petržel a cibuli. Česnek rozmačkáme a skutečně jen lehce osolíme.
Dále nachystáme masovou směs. Pomleté maso dáme do větší mísy a přidáme veškeré uvedené ingredience na náplň. Smícháme vidličkou. Solíme lehce, stejně tak s pepřem to nepřeháníme.
Papriky důkladně umyjeme, odkrojíme vrchní část, opatrně vydlábneme semínka, vypláchneme a plníme masem.
Klademe na plech. Pokud se veškerá směs nevejde do paprik, tak utvoříme bochánky a dáme péct společně s paprikami.
Lehce pokapeme papriky olivovým olejem a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C po dobu zhruba 45 minut. Během pečení papriky jednou otočíme.
Po upečení je možné směs rozmixovat nebo nechat celé kousky. Kuskus uvaříme dle klasického návodu (zalít dvojnásobnou dávkou vřelé vody, lehce osolit, přikrýt a nechat nabobtnat).