Pizza z kvásku

25%

Vaření

20 min

Hlasuj

Ingredience

  • 5-7 g vyzrálého žitného kvásku
  • 50-70 g pšeničné hladké mouky
  • 50 g mouky žitné hladké
  • 50 g žitné mouky
  • 50 ml vlažné vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 10 g rozpuštěného vlažného másla
  • 90 ml vlažné vody
  • sůl
  • pesto z medvědího česneku
  • 3 lžičky zakysané smetany
  • několik plátků čerstvého sýra

Domácí pizzu máme rádi. A když už máme doma kvásek, řekla jsem si, že by stálo za to vyzkoušet, jaká bude pizza právě z kvásku. Chuťově je moc dobrá, jen se musí lépe pohlídat pečení, ale to vše podrobně v postupu.

Postup:

Odebraný kvásek 5-7 g, 50 g vody + 50 g  žitné mouky pořádně promícháme a necháme zhruba 10-12 hodin kvasit v pokojové teplotě.

Pak všechny ostatní suroviny smícháme dohromady do těsta – konzistence těsta by měla být méně tuhá a dáme opět kynout, tentokráte zhruba 1,5-2 hodiny.
Potom pořádně propracujeme těsto, několikrát přehneme, aby se vytlačilo co nejvíce přebytečného vzduchu. Dáme opět kynout na 1,5 hodiny.
Vyválíme tenký plát, necháme 10 minut odpočinout a během toho si připravíme ingredience na dokončení.
Pestem potřeme okraje a lehce i prostředek, přidáme zakysanou smetanu a poklademe sýrem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C. Hlídáme, aby se povrch příliš nepřipaloval, případně můžeme teplotu lehce stáhnout – jde o to, že toto těsto trvá trochu déle na pečení než klasické těsto na pizzu. Pečeme zhruba 15-20 minut.
domaci-kvaskova-pizza kvaskova-pizzapizza-z-kvasku

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
25 0 100
-->