beranek-recept-velikonoce

Mrkvový beránek

100%

Porcí

8

Příprava

25 min

Vaření

1 h

Hlasuj

Ingredience

  • 250 g špaldové mouka hladce mleté
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 velké mrkve
  • 125 g třtinového cukru
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 100 g mandlí (loupaných)
  • 2 kávové lžičky mleté skořice
  • 1 kávová lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • máslo a hrubá mouka (strouhanka) na vymazání a vysypání

Ráno mamka zahlásila, že mám v lednici vajíčka, která vyfoukla Violce do školky, takže mám něco upéct. Dva dny před tím na mě mávala časopisem Gurmet s receptem na mrkvového beránka. Spojila jsem si 1 + 1 a upekla ho.

Oproti původnímu receptu jsem výrazně ubrala cukru (změna za třtinový), změnila mouku a vlašské ořechy na mandle a rozinky vynechala. Každopádně beránek byl skutečně moc dobrý, takže stojí za vyzkoušení.

Upečte si mrkvového beránka

Troubu si předehřejeme na 200 °C a velkou formu na beránka vymažeme máslem a důkladně vysypeme.

Mrkev si očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Vajíčka vyšleháme ve větší míse s cukrem. Přidáme olej, mrkev a promícháme.

Mouky si smícháme bokem s práškem do pečiva, solí, skořicí a mandlemi. Přidáme k těstu a opět promícháme.

Těsto nalijeme do připravené formy (já mám doma jednodílnou, takže při pečení pak po zhruba 40 minutách přikrývám vrch alobalem) a dáme péct.

Pečeme zhruba hodinu. Upečení můžeme zkontrolovat špejlí – těsto se nesmí lepit.

Po vytažení dáme ve formě na mřížku na 10 minut, poté lehce vyklopíme a necháme zcela vychladit.

Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).

mrkvovy-beranek velikonocni-recept recept-beranek-velikonocni beranek-recept-velikonoce

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100 5