dzem_s_agarem

Meruňkový džem s agarem

100%

Příprava

5 min

Vaření

55 min

Hlasuj

Ingredience

  • 4 kg zralých meruněk
  • kousek (cca 2 cm) zázvoru
  • 2 citrony (šťáva)
  • 3 snítky meduňky
  • 4 kávové lžičky skořice
  • 1,5-2 kg třtinového cukru
  • 2 sáčky (20 g) agaru

Jeden recept na džem z meruněk na blogu už mám, ale letos jsem ho vyzkoušela krapet změnit a hlavně na zahuštění použít agar. Agar-agar je přírodní polysacharid, který vysoce gelující schopnost – jde tedy o skvělý zahušťovací prostředek, který se do domácích marmelád a džemů hodí naprosto dokonale.

Na sáčku bylo uvedeno, že stačí na 1,4 l, ale i když jsem použila menší poměr, tak to bohatě stačilo a džem je krásně hustý a tuhý. Přesně akorát na mazání.

Jak si uvařit domácí meruňkový džem s agarem

Poměr ingrediencí si samo sebou můžete upravit dle množství meruněk.

Meruňky vypeckujeme a důkladně umyjeme. Rozmačkáme tak, aby zbyly i malé kousky meruněk. Nastrouháme kousek zázvoru, zakapeme citronem a dáme vařit. Po 10 minutách nasypeme cukr, průběžně mícháme a po dalších 10 minutách přidáme omyté lístky meduňky (snažíme se vybírat menší nebo ty větší natrháme) a skořici.

Množství 4 kg meruněk jsem vařila celkem 50 minut. Po těchto 50 minutách jsem si rozmíchala agar v trošce vody a vmíchala ho k ovoci. Nechala ještě 5 minut povařit a horké dávala do čistých! sklenic.

Ihned zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme tak 24 hodin.

merunky_dzem_postup dzem_z_merunek_recept domaci_merunkovy_dzem palacinka_s_marmeladou dzem_agar_merunky marmelada_merunkova dzem_s_agarem

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100 1