lilkovy-dresing

Lilková omáčka

100%

Porcí

5

Příprava

15 min

Vaření

30 min

Hlasuj

Ingredience

  • 1 lilek
  • 1 čajová lžička šťáva z citronu
  • 2 polévkové lžíce majolky Delikates
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvě mletá sůl
  • olivový olej
  • pažitka a mladé lístky ředkviček

I když ještě není ta pravá sezona lilků, jeden jsem dostala, a tak bylo jasné, že s ním něco vymyslím. Měla jsem chuť na nějakou pomazánku, ale pak jsem přemýšlela, co v sobotu na oběd a kombinace lilkové omáčky a kukuřičných těstovin mi přišla jako parádní nápad. Snažím se poslední dobou minimalizovat maso. Ne z toho důvodu, že by se ze mě stával vegetarián, ale z toho důvodu, že chci být rozumný masožravec (jak já říkám). Není podle mě potřeba do sebe “hodit” 2 kg masa za týden. Když investujete do kvalitního masa, třeba od farmářů, tak vám bohatě postačí dát si ho jednou, dvakrát týdně. A zbytek týdne si užívat bohatou pestrost dalších surovin. Jako je třeba lilek a kukuřičné těstoviny :-)

A teď už k receptu. Poslední dobou mě baví vařit s minimálním počtem ingrediencí. I proto jsem si do kuchyně snesla jen pár věcí a pustila se do vaření. Pohrávala jsem si s myšlenkou, že do omáčky použiji bílý jogurt, ale nakonec se mi jako lepší varianta zdála jemná majonéza. Kolikrát si ji připravuji sama, ale když potřebujete ušetřit alespoň nějaký čas, tak ráda sáhnu i po kupované. Jako základ pro další kroky přípravy je to super. Četla jsem několik výsledků testů, recenzí a podobně a schodovaly se v jedné věci. Kvalitní majonéza by měla mít vysoký podíl tuku. U málo tučných majonéz je tuk nahrazen větším množstvím vody a modifikovanými škroby, tedy náhražkami. Takže ideálně 80 % a více. Takže Majolka Delikates, kterou teď zrovna testuji, u mě prošla (je jemná a bez viditelně odděleného oleje a vody!).

Ohledně kukuřičných špaget vám ještě napíši víc v novém článku, každopádně chuťově super a v kombinaci s lilkovou omáčkou lahoda!

Omáčka z pečeného lilku skvěle doplní třeba těstoviny

Lilek opláchneme vodou, osušíme čistou utěrkou a zabalíme ho do alobalu. Dáme na plech a pečeme v troubě na 230 °C po dobu 30 minut.

pečený lilek

Jakmile ho vytáhneme z trouby, rozbalíme ho a necháme vychladnout. Pak ho podélně rozřízneme a vydlabeme veškerou dužinu, takže nám zbude skutečně jen tenká slupka.

Lilek si lehce rozmixujeme tyčovým mixérem (je to rychlovka, takže pozor, stačí skutečně jen chvilka) a pokapeme ho citronovou šťávou. Přidáme majonézu, prolisovaný česnek, špetku namleté soli a pepře a vše promícháme. Olivový olej kápneme na omáčku a ozdobíme bylinkami.

Já jsem použila nasekanou pažitku ze záhonu a k ní přidala mladé lístky ředkviček z pařeniště a jako bonus květ sedmikrásky ze zahrady.

K těstovinám jsem pak ještě nakrájela papriky plněné feta sýrem (z Lidlu).

Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu) – přihlášením dáváte souhlas s odběrem novinek z blogu Recepty dětem.

Podle zákona o ochraně osobních údajů je nutné udělit Souhlas se zpracováním osobních údajů. Požadované údaje zpracovávám konkrétně za účelem zasílání newsletterů -novinek z blogu. Stisknutím tlačítka "Registrovat se" dáváte automaticky souhlas. Souhlas lze vzít kdykoliv zpět, a to například zasláním e-mailu nebo dopisu na kontaktní údaje.

Už jste viděli kuchařku RECEPTY DĚTEM – Vařte pro děti tak, aby chutnalo o vám? Pokud ne, tak mrkněte ♥ Najdete v ní 86 nových receptů, které jinde nenajdete a celkem se můžete těšit na 103 receptů pro celou rodinu ♥

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte :-) Nic vám pak neuteče.

lilkova-omacka-na-testoviny omacka-na-testoviny jidlo-bez-masa jidlo-venku lilkovy-dresing omacka-testoviny-zeleninova omacka-z-lilku recept-na-omacku-k-testovinam recept-z-lilku spagety-s-vegetarianskou-omackou testoviny-s-omackou vegetarianske-spagety bezlepkove-spagety

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100 1