levandulový sirup

Levandulový sirup

100%

Příprava

15 min

Vaření

8 min

Hlasuj

Ingredience

  • 60 květů levandule
  • 1 l vody
  • 1 nechemicky ošetřený citron
  • 20 g kyseliny citronové
  • 800 g cukru krystal

Levandulový sirup připravoval Petr loni poprvé. Vzhledem k tomu, že máme levandule každým rokem víc a víc, tak bylo celkem jasné, že se do domácího sirupu pustíme i letos. Dětem se líbí ono “kouzlo”, kdy po luhování květy levandule ztratí svoji pověstnou barvu, která se “přesune” do vody. Sirup je pak nádherně fialový.

Co se týče ředění, tak vzhledem k tomu, že je v sirupu kvůli konzervaci dost cukru, tak ho pak ředíme vodou celkem dost. Ale i tak si zachová svoji chuť i vůni.

Uvedené množství je na jednu várku, my děláme vždy rovnou čtyřnásobnou.

Připravte si domácí sirup z levandule

Levanduli stříháme ideálně na místě, které není nijak znečištěné od postřiků a podobných “dobrot”. Stříháme ji vždy pod květem.

Přendáme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme nakrájený citron na plátky. Vaříme cca 5 minut. Přikryjeme pokličkou a necháme 24 hodin luhovat.

Druhý den důkladně scedíme přes čisté síto/utěrku/hadřík. Přidáme cukr a kyselinu citronovou a necháme už jen rozpustit cukr, není třeba nechávat projít varem.

Nalijeme do nových (nebo důkladně vyčištěných lahví), zavíčkujeme a uchováváme ideálně na tmavém a chladnějším místě.

Dobrou chuť!

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů a recenzí.

levandule levandule-zahradapostup domácí sirup

sirup z levandulelevandule-sirup levandulovy-sirupdomácí sirup z levandule

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100