kynutý rebarborový koláč

Kynutý koláč s rebarborou a drobenkou

100%

Porcí

1 plech

Příprava

15 min

Vaření

30 min

Hlasuj

Těsto

  • 430 g polohrubé mouky
  • 230 ml plnotučného mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
  • cca 15 stonků rebarbory

Drobenka

  • 100 g hrubé mouky
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 60 g másla
  • 60 g cukru krupice
  • 1 bio vanilkový cukr

Klasický kynutý koláč podle mě jednou za čas nesmí chybět na žádném stole. Dokonce ho beru za takovou klasiku, že v něm ani neměním polohrubou mouku a cukr krystal za zdravější alternativy. :-)

Ovoce si na něj můžete dát podle sezony. Teď na jaře je za mě ale jasnou volbou rebarbora, která nám roste už od mého dětství na zahradě. Její lehce nakyslá chuť ve spojení s drobenkou mě nepřestává bavit!

Upečte si koláč s rebarborou

Do větší mísy si nasypeme mouku a cukr. Ohřejeme si mléko, aby bylo vlažné. Rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžíci mouky s cukrem. Necháme vzejít kvásek.

Do mísy s moukou přidáme dva žloutky, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vypracujeme vařečkou (nebo v robotu), přikryjeme čistou utěrkou a dáme na 60 minut kynout.

Po hodině kynutí si vymažeme a vysypeme plech, přendáme na něj těsto, které roztáhneme přes celý plech a necháme kynout dalších 30 minut. Během toho si připravíme drobenku, rebarboru a předehřejeme si troubu na 180 °C.

Rebarboru si očistíme, umyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky (zhruba 1-2 cm velké).

V míse smícháme hrubou mouku, ovesné vločky, cukry a nakrájené máslo. Ručně mačkáme a promícháváme, aby se nám vše hezky spojilo do drobenky.

Po půl hodině rozvrstvíme rovnoměrně rebarboru na těsto, posypeme ji drobenkou a dáme péct do trouby.

Pečeme zhruba 30 minut. Po vytažení z trouby necháme zcela vychladnout.

koláč s rebarboroukynutý koláčkynutý koláč s ovocemrecept na kynutý koláčrecept s rebarboroujarní dezert rebarborový dezertkynutý dezertrecept na koláč

 

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100 1