recept na koprovku

Koprová omáčka

67%

Porcí

5

Příprava

10 min

Vaření

30 min

Hlasuj

Ingredience

  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 650 ml hovězího vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 70 ml bílého vinného octa
  • 1-2 polévkové lžíce cukru krystal
  • čerstvý (sušený) kopr

Koprovka.

Jedni ji milují, druzí ji nemůžou ani cítit.

Ve školní jídelně jsem jí na chuť nepřišla, ale doma si ji dám ráda a k létu podle mě vůně kopru neodmyslitelně patří.

Na to, že jde o omáčku, tak její příprava nezabere ani moc času. Jednoznačně ale potřebujete poctivý vývar – ideálně domácí. Ale i ten je nachystaný za chviličku, a pak už se jen vaří. A samotná koprovka je pak uvařená za chviličku. Každopádně vedle poctivého vývaru bych vám ráda doporučila ještě jedno vylepšení. Místo klasického kvasného octu dávám bílý vinný ocet a dle povídání na blogu u Florentýny ho nechávám nejdřív zredukovat, až pak přidávám do omáčky.

Jestli vás octy víc zajímají a chtěli byste objevit další “chutě”, přečtěte si můj článek na blogu o použití octů.

ocet do koprové omáčky

Uvařte si poctivou koprovku

V případě, že si vaříme čerstvý vývar, dáme ho vařit již ráno, abychom ho měli k dispozici, až budeme vařit koprovku.

Jako první si připravíme jíšku. Vezmeme středně velký hrnec, v něm necháme rozpustit máslo a na něj nasypeme mouku. Metličkou mícháme intenzivně, aby nevznikaly hrudky. Jíška musí být hustá. Naběračkou přilijeme vývar – nejprve 2 naběračky a metličkou opět rychle rozmícháme. Jakmile se všechen vývar vsákne do jíšky, přilijeme další 2 naběračky a postup opakujeme. Pak ještě jednou. Celkem tedy takto vmícháme do jíšky 6 naběraček vývaru.

Pak teprve přilijeme zbývající množství vývaru a necháme zhruba 15-20 minut vařit. Během této doby omáčku promícháváme.

V malém hrnci si zatím zredukujeme vinný ocet. Celých 70 ml necháme provařit tak, aby nám zůstala zhruba jedna třetina.

Po 20 minutách zakvedláme do omáčky smetanu na vaření. Minutku necháme provařit a až teď přidáváme ocet a cukr. Vzhledem k tomu, že se snažím vývar na omáčku vařit dostatečně slaný, do omáčky už pak sůl nepřidávám. Ale samozřejmě si ji v této závěrečné fázi můžete dochutit dle svého.

Jako poslední přichází kopr. V létě čerstvý, po zbytek roku sušený. Jestli ho milujete, nešetřete s ním a nasekejte si ho do omáčky hodně.

Podáváme s vařeným bramborem, případně s oblíbenými knedlíky. Přidat můžete buď vařené maso z vývaru, nebo vařené vejce.

Dobrou chuť!

Mrkněte také na můj profil na Facebooku a Instagramu, najdete tam spoustu další inspirace.

koprová omáčkakoprovkarecept na koprovou omáčkurecept na koprovku

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
66.666666666667 0 100