kakaový koláč s jablky

Kakaový koláč s jablečným želé

100%

Porcí

10

Příprava

15 min

Vaření

25 min

Hlasuj

Těsto

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 0,5 hrnku špaldové mouky hladce mleté
  • 2 kávové lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 1/3 hrnku třtinového cukru
  • 0,5 hrnku slunečnicového oleje
  • 0,5 hrnku mléka
  • 2 polévkové lžíce holandského kakaa
  • tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

Jablečné želé

  • 3 velká jablka
  • cca 500 ml vody
  • 2 vanilkové pudinky (s pravou vanilkou)

Když jsme byly se sestrou děti, tak nám tento koláč mamka pekla celkem často. Dřív těch možností tolik nebylo a peklo se jen ze základních surovin. Nic extra, přitom vše tak dobré a poctivé. Nevím, jestli je to tím, že jsem teď těhotná, ale poslední dva týdny dostávám chuť na samá “retro jídla”. 🙂 I proto jsem se rozhodla, že musím v receptovém sešitě mojí mamky najít tento recept a upéct ho. Krapet jsem se zděsila, když jsem uviděla to množství cukru, takže jsem recept lehce poupravila, ale i tak si zachoval svůj původní ráz a hlavně chuť.

Takže jestli si taky rádi občas dopřejete něco trochu retro, tak ho vyzkoušejte také. ♥

Upečte si náš retro koláč z dětství

Předehřejeme si troubu na 200 °C a vymažeme si dortovou formu tukem a vysypeme moukou.

Jako první si připravíme těsto na korpus. Oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme třtinový cukr a lehce prošleháme. Pak postupně zašleháme slunečnicový olej.

Přimícháme mléko a postupně budeme přisypávat mouky smíchané s kypřícím práškem a kakaem.

Bílky se špetkou soli vymícháme v tuhý sníh a opatrně přidáme k těstu. Rozvrstvíme do dortové formy a dáme péct do trouby.

Pečeme zhruba 20-25 minut (záleží i na troubě, proto doporučuji vyzkoušet upečení těsta zapíchnutím špejle – když vyjde čistá a nelepí se na ni těsto, máme upečeno).

Korpus dáme vychladnout a připravíme si jablečné želé.

Jablka umyjeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Zalijeme vodou, aby byla všechna jablka ponořená a dáme vařit. Pokud jsou dost sladká, není je potřeba ani sladit. Po uvaření jablka rozmixujeme.

V hrnku si bokem rozmícháme v trošce vody oba pudinky a zamícháme je ještě do horkých jablek, aby vše pěkně zhoustlo. Pak přendáme do formy nad korpus.

Necháme cca 15 minut chladnout v kuchyni, a pak celou formu přendáme do lednice, aby vše ztuhlo.

Ideálně necháme tuhnout alespoň 3-4 hodiny.

Sledujte mě také na Facebooku a Instagramu.

jablečný koláčkakaový koláč podzimni-recepty recept-z-jablekpodzimní koláč kakaovy-kolac kolac-s-jablecnym-zele podzimni-kolac-s-jablky podzimni-recepty-kakaový koláč s jablečným želé 3W2B5663

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100