Focaccia s olivami a rozmarýnem

90%

Porcí

5-6

Příprava

5 min

Vaření

30 min

Hlasuj

Like 18

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 200 ml vlažné vody
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • hrst černých oliv
  • snítka rozmarýnu
  • olivový olej
  • hrubá mořská sůl

V květnovém časopise FOOD mě nejvíc zaujal recept na focacciu. Chvíli to tedy trvalo, než jsem se k němu dostala, ale musím říct, že se ihned zařadila mezi moje oblíbené pečivo. Pekla jsem ji ke grilovanému hermelínu a neměla chybu!

Jak si upéct focacciu

Droždí rozpustíme ve vlažné vodě a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s obyčejnou solí, přidáme kvásek a 3 lžíce olivového oleje. Uhněteme hladké a pružné těsto. Podle potřeby lze případně přidat trochu mouky nebo vody.

Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 45 minut kynout (těsto by mělo zdvojnásobit objem).

Na pomoučeném vále propracujeme rukama těsto. Položíme na menší plech nebo kulatou koláčovou formu (vyložené pečícím papírem) a pokapeme dostatečně olivovým olejem. Zakryjeme fólií nebo čistým igelitovým sáčkem a necháme kynout ještě dalších 15 minut. Troubu si předehřejeme na 220 °C.

Po 15 minutách vmačkáme olivy a rozmarýn, posypeme lehce hrubou solí.

Edit: použít můžete i sušená rajčata, která se na focacciu také skvěle hodí.

Pečeme asi 30 minut dozlatova.

foccacia_recept pecivo_grilovani_recept svihak_levandule domaci_foccacia_receptfocaccia recept-na-focacciu recept-s-olivamirecept na focacciu

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
90 0 100