Ingredience
- malá dýně hokkaido
- 500 g mascarpone
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1-2 zarovnané kávové lžičky bio skořice mleté
- 2 zarovnané polévkové lžíce medu
- cca 30 cukrářských piškotů
- 1,5 tabulky čokolády
- 2 lžíce mléka
- holandské kakao na posypání
Jiřík měl v týdnu ve školce dýňování – dlabalo se, byly nějaké úkoly, zdobily se polštáře… super akce. A pro maminky byla taková výzva: připravte něco z dýně a na místě se bude hlasovat o nejlepší recept. Celkem bylo 9 soutěžních receptů a musím uznat, že jeden lepší jak druhý. Hlavně co talíř, to originál. Nic se neopakovalo. Takže klobouk dolů. A protože jsem fotku dávala na IG, tak se hodně z vás ozvalo, že byste ocenili recept, tak ho tady máte. 🙂
Podzimní verze tiramisu vás dostane
Jako první si upečeme dýni. Klasicky ji umyjeme, očistíme, vydlabeme semínka a dužinu a dýni nakrájíme na drobné kousky, aby se dlouho nepekla. Dáme na plech s pečícím papírem a šum s ní do trouby. Pečeme na 200 °C zhruba 15 minut.
Po upečení dýni rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme vychladnout. V menším hrnci rozpustíme čokoládu s trochou mléka a také necháme vychladnout. (pozn. pro dospělé můžeme klidně namáčet piškoty v kávě, ale pro děti jsem chtěla čoko variantu)
Pak přimícháme mascarpone, skořici, med a lehce promícháme.
Bokem si vyšleháme smetanu a až jako poslední ji přidáme do směsi. Vše promícháme, ochutnáme a můžeme jít plnit misky. Když se vám bude zdát směs málo sladká, nezapomeňte na to, že cukrářské piškoty jsou sladké, takže se to pěkně vyrovná.
Piškoty namáčíme do rozpuštěné čokolády a vrstvíme do misek s připravenou směsí. Na závěr posypeme lehce kakaem a dáme do chladna alespoň na 2 hodiny.