domaci-veprova-sunka-pro-deti

Domácí vepřová šunka

Hlasuj

Ingredience

  • 750 g vepřového masa (plec)
  • 18 g soli
  • čerstvě mletého pepře

Recenzi na nerezový šunkovar od forks.cz jsem pro vás připravila jako první a teď se můžete těšit na konkrétní recepty. Jako první vám naservíruji klasickou vepřovou šunku. Ta se nikdy neomrzí, a pokud nepotřebujete vyloženě překombinované chutě, tak je to to pravé pro vás.

A víte, s čím chutná úplně nejvíc? S čerstvým domácím chlebem, máslem a zeleninou – třeba listovými saláty a červenou řepou. K tomu třeba čaj a máte chutnou a poctivou snídani i večeři. Tak kdo se pustí do přípravy domácí šunky? :-)

Uvařte si doma vepřovou šunku

Nachystáme si všechny potřebné ingredience a pomůcky, ať pak zbytečně nemusíme odbíhat. Potřebovat budeme všechny napsané ingredience a dále větší mísu, šunkovar včetně sáčku na šunku, nůž, prkýnko a případně i robot na mletí a hnětení

Nakrájíme si všechno maso na kostky velikosti 1-1,5 cm. Zhruba 2/3 masa necháme takto a zbylou 1/3 buď nakrájíme na úplně drobné kousíčky, nebo přímo pomeleme v mixéru → díky tomu zajistíme lepší propojení šunky. Smícháme kostky masa s namletým masem a zvolenými ingrediencemi – v tomto případě jen sůl a trocha čerstvě mletého pepře. Vše důkladně mícháme ideálně takových 10 minut – nebo dáme vše do mixéru na hnětení na cca 5 minut.

Do šunkovaru dáme sáček na vaření šunky a všechnu směs pořádně natlačíme a upěchujeme do něj – lepší je, když každou přidanou vrstvu pořádně stlačíme pěstí. Maso stlačíme připraveným “talířem”, který je součástí balení a uzavřeme vrškem. Teploměr zapíchneme dovnitř a dáme šunkovar do lednice na 48 hodin.

V den vaření si připravíme vyšší hrnec, nalijeme do něj vodu a vložíme šunkovar – já dávám šunkovar hned od začátku vaření a vody tak, aby sahala zhruba 2 cm pod okraj šunkovaru. Teploměr umístíme na hranu hrnce a hlídáme, až na něm bude 80 °C – při této teplotě vaříme šunku celkem zhruba 2 hodiny – tady se návody liší a určují 1,5-2 hodiny. Já nechala šunku vařit 1,5 hodiny.

Průběžně vaření hlídáme, aby se nám teplota nepřehoupla přes 80 °C. Po 1,5-2 hodinách vylijeme horkou vodu a ochladíme šunkovar studenou vodou. Vyndáme šunku na čistý talíř/mísu, necháme ji vychladnout a dáme do lednice – např. do boxu, ale nebalíme do žádných sáčků.

Spotřebujeme ji ideálně do 2-3 dnů (max 5).

 

Už jste viděli kuchařku RECEPTY DĚTEM – Vařte pro děti tak, aby chutnalo o vám? Pokud ne, tak mrkněte ♥ Najdete v ní 86 nových receptů, které jinde nenajdete a celkem se můžete těšit na 103 receptů pro celou rodinu ♥

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte :-) Nic vám pak neuteče.

domaci-veprova-sunka domaci-veprova-sunka-pro-deti jarni-recepty navod-na-pripravu-domaci-sunky recept-na-domaci-sunku veprova-sunka-recept

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100 0