IMG_7383

Domácí veka

Vaření

30 min

Hlasuj

Ingredience

  • 750 g hladké mouky
  • 450 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky másla
  • 1 žloutek
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • dýňová semínka

Postup:

Nejdříve si připravíme kvásek. Do kastrůlku dáme ohřát mléko, přimícháme lžičku cukru a kvasnice – necháme vzejít kvásek (poznáte to tak, že se kvasnice (droždí) dostanou na povrch mléka).

Do větší mísy přelijeme kvásek, vsypeme mouku, sůl, rozpuštěné máslo, žloutek a prášek do pečiva. Vše párkrát promícháme vařečkou a poté ještě důkladně prohněteme rukama, aby vzniklo hladké těsto.

Přikryjeme utěrkou a dáme na 30 minut kynout.

Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Na pomoučeném vále si vypracujeme z každé poloviny tvar, který bude připomínat veku. Vložíme na plech s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut kynout.

Zapneme si troubu na 200 °C a uvaříme vodu do plecháčku, který pak budeme dávat na plech.

Po 30 minutách veky lehce třikrát nařízneme, povrch poklademe semínky, na plech vložíme plecháček s horkou vodou (stačí naplnit zhruba do poloviny) a dáme péct. Pečeme 30 minut.

Pozn. Pokud máte menší plech a veka se Vám na něj vleze jen jedna, druhou si připravte až po té, co dáte tu první péct.

domaci-veka domaci-veka

domaci-vekaIMG_7383

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100 0
-->