Domácí utopenci

Příprava

30 min

Vaření

5 min

Hlasuj

Nálev

  • 750 ml vody
  • 300 ml octa
  • 4 kávové lžičky cukru
  • 3 kávové lžičky soli
  • 6 čerstvých (sušených) bobkových listů
  • 2 kávové lžičky kuličky barevného pepře
  • 7 kuliček nového koření

Utopenci

  • 9 špekáčků
  • 2 cibule
  • 3 okurky nakladačky
  • francouzská hořčice

Celkem by mě zajímalo, jestli tu mám někoho, kdo vyloženě nemá rád utopence? Protože osobně neznám asi nikoho. Ať už domácí, nebo povedené v místní hospůdce za 15 kaček :-)) Tohle je taková stálice…

Naše mamka dělala krapet jiný recept, zkoušeli jsme i z domácích klobás a vždy rychle zmizeli. Letos jsem se rozhodla vyzkoušet recept s hořčicí a bez feferonek. Menší komplikace byla zlomená ruka, ale do přípravy jsem zapojila Petra. Teď v létě navíc využíváme čerstvých ingrediencí – respektive čerstvé cibule a bobkového listu. Cibule nikdy nechutná lépe, než když ji vytáhnete přímo z hlíny a rovnou použijete. Už jen ta vůně! Stejně tak miluji vůni čerstvého bobkáče ♥  Dohromady to pak je dokonalá letní vůně ve skle.

Co se týče doby v lednici, doporučuji 14 dní. Menší problém je, že celá rodina se na ně klepala už od prvního dne. Violi je do lednice chodila kontrolovat každý den a pořád zkoušela, jestli už jako může… Takže u první sklenice jsme vydrželi jen 7 dní. 🙂 No a zbytek padl hned druhý den… 🙂 Někdy si člověk neporučí… ♥

Utopte špekáčky ve skle

Jako první si připravíme nálev. V hrnci smícháme všechny ingredience, přivedeme je k varu a necháme 5 minut povařit. Pak necháme zcela vychladit.

Mezitím co se nám bude chladit nálev, tak si připravíme špekáčky. Vybíráme poctivé s hodně masem (doporučuji např. z Lidlu) a oloupeme jim kůžičku. Rozkrojíme podélně tak, abychom na jedné straně špekáček úplně neprořízli.

Cibuli i okurky nakrájíme na tenké plátky. Vnitřek špakáčku potřeme francouzskou hořčicí a naskládáme do něj cibuli a okurek. Natlačíme do sklenice, která jde dobře uzavřít a takto pokračujeme, dokud je ve sklenici místo.

Na boky přidáme ještě zbytek cibule a okurků a zalijeme špekáčky nálevem tak, aby byly všechny špekáčky ponořené.

Uzavřeme sklenici a dáme do lednice (nebo někam jinam do chladna) ideálně minimálně na 7 dnů. Ideálně ale na 14.

 

Také pro mě můžete hlasovat v anketě, kterou pořádá časopis Maminka v sekci Maminka blogerka → HLASOVÁNÍ ←  (není potřeba žádné ověřování).

Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu) – přihlášením dáváte souhlas s odběrem novinek z blogu Recepty dětem.

Podle zákona o ochraně osobních údajů je nutné udělit Souhlas se zpracováním osobních údajů. Požadované údaje zpracovávám konkrétně za účelem zasílání newsletterů -novinek z blogu. Stisknutím tlačítka "Registrovat se" dáváte automaticky souhlas. Souhlas lze vzít kdykoliv zpět, a to například zasláním e-mailu nebo dopisu na kontaktní údaje.

Už jste viděli kuchařku RECEPTY DĚTEM – Vařte pro děti tak, aby chutnalo o vám? Pokud ne, tak mrkněte ♥ Najdete v ní 86 nových receptů, které jinde nenajdete a celkem se můžete těšit na 103 receptů pro celou rodinu ♥

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.

domácí utopenci domaci-utopenci navod-domaci-utopencirecept na domácí utopence utopenci-domacinálev na domácí utopence nalev-utopenci

domácí utopenci utopencidomaci-utopenec letni-recept-utopenci navod-na-domaciho-utopence utopenec utopenci-nalev

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100