Domácí toastový chléb

100%

Vaření

35 min

Hlasuj

Ingredience

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g pšeničné mouky hladké
  • 330 ml vlažné vody
  • 70 ml rostlinného oleje
  • 1 kávová lžička soli
  • 40 g čerstvého droždí
  • 1 zarovnaná kávová lžička cukru krystalu

Toastový chléb je velmi populární. Zkuste si jej připravit doma, uvidíte, že na tom není nic složitého.

V tomto receptu je to 50:50 s celozrnnou moukou, pokud máte raději klasiku, zvolte pouze hladkou mouku.

Postup:

Do hrnku si rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem a rozetřeme dohladka. Dáme si ohřát vodu, jakmile je vlažná, část ji nalijeme na kvasnice (do 1/3 hrnku) a necháme vzejít kvásek.

Mezi tím si do mísy připravíme mouky, sůl, olej, zbytek vody a po vzejití i kvásek. Promícháme vařečkou, a pak už jen hněteme (ideálně tak 5 minut).

Zakryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout. Po 30 minutách ještě jednou krátce prohněteme a dáme zpět kynout na dalších 30 minut.

Troubu si předehřejeme na 180 °C.

Formu na biskupský chlebíček si vyložíme pečícím papírem, těsto do ní jen přendáme a dáme péct zhruba na 30-35 minut.

Pozn. s větším podílem celozrnné mouky počítejte s tím, že se chléb bude více drobit.

toastovy-chleb-recept-postup domaci-toastovy-chleb

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100
-->