recept_na_domaci_povidla_svestkova

Domácí švestková povidla

100%

Příprava

10 min

Vaření

2 h

Hlasuj

Ingredience

  • 4 kg zralých švestek
  • 8 kávových lžiček skořice mleté
  • 8 hřebíčků
  • 1/2 badyánu
  • 1/2 kávové lžičky sušeného zázvoru
  • 4 polévkové lžíce levandulového cukru
  • 4 menší citrony šťáva z citronů
  • 500 g třtinového cukru

Švestková povidla jsou pro mě jedním ze symbolů končícího léta a začínajícího podzimu. Nějak jsem se na ně doma ale zatím neodhodlala a ani nevím proč. Je to totiž tak snadné a pokud švestky pomelete, tak docela i rychlé (z klasického vaření 8 hodin se tak dostanete na 2 hodiny).

Takže pokud máte na zahradě ještě švestky, tak honem pro ně a hurá do vaření.

Jak si uvařit povidla ze švestek

Švestky umyjeme, vypeckujeme a pomeleme na masovém mlýnku. Dáme do většího hrnce a přidáme koření – ingredience jsou uvedené na 4 kg švestek, takže si je případně vydělte :-)

Dáme vařit a počkáme, až začnou švestky vřít, pak stáhneme plamen a přidáme levandulový cukr, který nemusíte dávat, ale já si ho udělala kupu a krásně voní. Stále hlídáme a občas promícháme, aby se povidla nepřipalovala.

Po hodině vaření přidáme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a cukr. Promícháme a vaříme ještě necelou hodinku.

Vyjmeme koření (nebo ho tam klidně nechejte, jen pak dávejte pozor při mazání), ochutnejte, zda jsou povidla dost sladká (lžičku už pak do povidel nedávejte), případně doslaďte (v tomto případě ještě 5 minut povařte).

Celkem jsem povidla vařila 2 hodiny. Plníme ihned do čistých sklenic a víčka vypláchněte alkoholem (slivovicí nebo rumem).

Otočíme dnem vzhůru a tak necháme 24 hodin. Pak skladujeme v chladnější místnosti.

svestkova_povidla_navoddomaci_povidla_navodrecept_domaci_povidla domaci_svestkova_povidla_navod svestkova_povidla_recept svestky_marmelada_recept recept_na_domaci_povidla_svestkova recepty_detem_povidla povidla_svestkova povidla_ze_svestek

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100 1