Kysané zelí je zázrak! Vážně. Věřte mi to. Pořádná dávka vitamínů ze sezónní zeleniny. Co víc si můžete přát. My doma se ho můžeme ujíst, a tak jsme letos převezli od Petra velký zelák a pustili se do nakládání.
Vy si doma klidně připravte menší množství, ale věřte mi, že se toho nemusíte bát a během zimy tato dávka zmizí jako nic 🙂
Celkově o imunitě jsem se rozepsala v článku na blogu o přírodních vitaminech a najdete tam i odstavec právě o kvašeném zelí.
Jak si doma připravit kysané zelí
Ingredience na 5l nádobu: 6,5 kg hlávkového zelí (nakrouhaného je to cca 5,5 kg), 100 g soli, 10 g celého kmínu, 75 g nakrájené cibule, 1/2 jablka na plátky
Ingredience na 10l nádobu: 13 kg hlávkového zelí (nakrouhaného 13 kg), 200 g soli, 20 g celého kmínu, 150 g nakrájení cibule, 1 jablko na plátky
Ingredience na 15l nádobu: 20 kg hlávkového zelí (nakrouhaného 17 kg), 300 g soli, 30 g celého kmínu, 220 g nakrájené cibule, 1 a 1/2 jablek na plátky
Nejdříve si koupíme nebo seženeme pořádnou dávku zelí. To si očistíme, umyjeme, rozčtvrtíme a zbavíme košťálu. Nakrouháme si ho na hrubém struhadle (nebo rychleji a mechanicky v robotu). Připravíme si velkou vaničku (vandlín), která je čistá! a v ní smícháme všechny ingredience podle množství, které jsme si určili.
Postupně plníme do zeláku a co nejvíce zelí “sešlapáváme” (aby jsme vytlačili vzduch).
Naložené zelí musí být stále ponořeno. Teplota při kvašení je ideálně 12-15 °C – my máme zelák v chladnější spíži po celou dobu. Při kvašení jsme ho ještě raději podložili plechem. Doba se uvádí 4-6 týdnů, nám to trvalo zhruba 5 týdnů, kdy už zelí nebylo “cítit”, ale mělo přesně tu vůni kysaného zelí.
Po celou dobu kvašení a i potom hlídáme, aby bylo všechno zelí pod vodou. Pokud není, tak přidáme solný roztok – v 1 l vody svaříme 20 g soli. Necháme zcela vychladnout a dolijeme potřebné množství.