Domácí bulka

100%

Porcí

10

Vaření

25 min

Hlasuj

Ingredience

  • 100 g žitné mouky
  • 500 g polohrubé pšeničné mouky
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 200 ml teplé vody
  • 3 lžíce mléka
  • 1 celé balení sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • vejce + sezamová semínka

Postup:

Nejdříve si do menší mísy nalijeme teplé mléko a vodu, vše metličkou prošleháme se sušeným droždím, necháme  odstát zhruba 10 minut. Mezitím si ve velké míse promícháme mouky, sůl, změklé máslo a rukou vytvoříme drobenku. Přilijeme směs s droždím a jedno vejce. Vařečkou si vše lehce zpracujeme, a potom si těsto vysypeme na vál a 5 minut hněteme, dokud z těsta nebudeme mít hladkou a pružnou kouli. Pokud se těsto lepí, trochu ho pomoučíme.
Bochánek těsta necháme na teplém místě v míse přikryté utěrkou kynout hodinu a půl. Když je těsto dvojnásobné, rozválíme si ho na pomoučněném vále na obdélník o tloušťce cca. 1 cm , který nakrájíme na 8 – 10 čtverců (podle toho jak chceme mít bulky veliké).
Ze čtverce vytvarujeme bulku tak, že všechny 4 rohy těsta si přehneme dospod, bulku si v dlani  jen lehce dotvarujeme a zespoda bulku přitiskneme, aby se trochu spojily původní rohy.
Bulky si naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovým semínkem a necháme v teple ještě 10 minut kynout.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C  zhruba 25 minut.
domaci-bulky

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100
-->