Cuketovo-mrkvový koláč

Porcí

5

Vaření

30 min

Hlasuj

Ingredience

  • 2 menší cukety
  • 3 velké mrkve
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce hořčice
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvě mletá sůl a pepř
  • máslo na vymazání formy

Koláč, který hraje barvami. Ve formě vypadá smotání cukety a mrkve efektivně. Na první pohled se může zdát pracný, ale nemusíte se bát, zvládnete jej hravě.

Postup:

Těsto:

(ingredience na 1 větší kulatou formu nebo 2 menší): 185 g hladké mouky, 100 g vychlazeného nakrájeného másla, 2–4 lžíce studené vody

Do prosáté mouky nakrájíme plátky másla a prsty vše zpracováváme tak dlouho, dokud nevznikne drobenka. Z této směsi vytvoříme kopeček, do kterého uděláme důlek a přidáme vodu.

Vodu do těsta postupně zapracujeme, dobré je použít hladký příborový nůž. Potřebujeme docílit toho, že se vytvoří drobné kuličky těsta. Nakonec těsto spojíme ručně dohromady a vytvarujeme kouli, kterou zabalíme do potravinové fólie a uložíme na 20-30 minut do lednice.

Tip: při tvoření křehkého těsta dbejte na to, aby bylo máslo skutečně studené, nenechávejte jej povolit. Při válení si můžete pomoci tím, že vložíte těsto mezi dva kusy pečícího papíru, ale mně osobně jde těsto lehce válet i bez něj.

Během chlazení těsta si připravte dresing na potření smícháním olivového oleje, hořčice, vymačkaného česneku, špetky pepře a soli. Raději  dejte trochu více soli do tohoto dresingu, aby jste nemuseli solit cuketu, která by tak pustila více vody.

Mrkev lehce oškrábejte a umyjte, cuketu neokrajujte, jen důkladně omyjte. Oboje nakrájejte na tenké plátky pomocí struhadla/škrabky (já používám krájecí škrabku na sýr).

Těsto rozválíme, vložíme do vymazané formy máslem, lehce propícháme vidličkou a potřeme polovinou dresingu. Srolujeme 1 plátek cukety, vložíme doprostřed koláče a dál už jen obalujeme na cuketou a mrkví až ke kraji. Nakonec pokapeme druhou polovinou dresingu. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C zhruba půl hodiny.

slany-kolac-recept cuketovo-mrkvovy-kolac cuketa-mrkev-slany-kolac-recept

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100
-->