Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 80 g třtinového cukru
- špetka soli
- 1/2 klasického sáčku prášku do pečiva
- 130 g másla
- 3 vejce
- 180 ml mléka
- 1 kůra z citronu
- 1/2 šťáva z citronu
- 250 g borůvek
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání
Mám slabost pro citron v dezertech. A celkově v receptech. Zvlášť teď v létě. Výsledek na talíři je pak svěží, což si aktuální teploty vyloženě žádají.
Pozn. první verzi jsem pekla z klasické hladké mouky, takže byla nadýchanější. Tato na fotkách je z celozrnné hladké mouky. Na chuti jí to nic neubere. Jen je krapet nižší.
Ochutnejte kombinaci citronu a borůvek
Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu rozehřejeme na spodní a horní ohřev na 200 °C.
Jako první si přichystáme všechny suroviny, aby měly podobnou (pokojovou) teplotu. Těsto se nám pak nezdrcne.
Vejce vyšleháme v robotu (nebo ručním šlehačem) s cukrem. Přidáme povolené máslo a postupně ho na nižší otáčky zašleháme.
Pak opatrně přilijeme citronovou šťávu a mléko a opět prošleháme.
Mouku, špetku soli, citronovou kůru a prášek do pečení smícháme a lehce vmícháme do tekuté směsi.
V této fázi si můžeme odebrat 1/3 těsta a smíchat ji s 50 g rozmixovaných borůvek.
Do formy dáme těsto a ozdobíme ho obarvenou částí těsta a borůvkami. Já to nechala čistě na dětech. Spirálu tvořit nemusíte. Klidně borůvky rozvrstvěte nerovnoměrně.
Pečeme 30 minut. Po vytažení necháme zcela vychladnout.
Dobrou chuť!
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů, recenzí a reels receptů.
Kategorie
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/43643/virtual/www/domains/receptydetem.cz/wp-content/themes/recipes/single-recipe.php on line 128
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/43643/virtual/www/domains/receptydetem.cz/wp-content/themes/recipes/single-recipe.php on line 128