Ingredience
- 275 g hladké mouky + na pomoučení
- 170 g vlažné vody
- 20 ml rostlinného oleje
- 20 g čerstvého droždí
- 1 a 1/2 lžičky cukru krupice
- 2 lžičky soli
- 1 vejce
- sezamové/slunečnicové semínka
Postup:
Mouku smícháme se solí ve větší míse. Droždí rozdrolíme v hrnku, vymícháme s cukrem dotekuta a přidáme 10 ml vlažné vody.
Ke zbytku vlažné vody přilejeme olej. Vejce rozkvedláme, polovinu přilejeme k vodě a oleji, druhou polovinu necháme v hrnečku, přimícháme trochu studené vody a dáme do lednice – před pečením použijeme na potření.
Jakmile vzejde kvásek z droždí, smícháme tekuté složky s moukou a intenzivně 3 minuty hněteme vařečkou. Vyklopíme na pomoučený vál a ještě alespoň 1 minutu prohněteme ručně. Vrátíme zpět do mísy, přikryjeme a dáme na teplé místo kynout – 45 minut.
Po 45 minutách těsto vyklopíme, prohněteme a rozdělíme na kusy. Tvar bulky vytvarujeme tak, že si těsto roztáhneme do tvaru čtverce a rohy přehneme dovnitř, bulku pak již jen v ruce dotvarujeme.
Bulky klademe na pečící papír a ještě 20 minut je necháme kynout.
Troubu si předehřejeme na 200 °C, bulky potřeme vejcem s vodou a posypeme libovolnými semínky.
Pečeme 13-15 minut, bulky musí zezlátnout.
Pozn. je možné přidat i část celozrnné mouky, jen pak musíme počítat, že budou bulky lehce tužší.
d