Bramborovo-psenicno-zitny-chleb

Bramborovo-pšenično-žitný chléb

Vaření

40 min

Hlasuj

Ingredience

  • 25 g čerstvého droždí
  • 50 ml vody
  • 250 – 270 ml vody
  • 2 lžíce jogurtu
  • 70 g žitné chlebové mouky
  • 430 g hladké mouky
  • 100 g vařených brambor
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 2 lžíce lněného semínka

Postup:

Připravíme si kvásek s 50 ml vody a droždí. Ve zbytku vody rozmícháme jogurt, do toho přidáme zbylé ingredience plus kvásek a vytvoříme těsto, které nesmí být moc tuhé.  Necháme vykynout.

Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál (žitnou chlebovou moukou) a několikrát ho lehce přeložíme, až vytvoříme bochník. Skulíme jej do pomoučené ošatky a přikryjeme – necháme  30 – 60 minut kynout (záleží na teplotě v místnosti).

Troubu zapneme na maximum, na dno si připravíme plech s vodou a druhý plech si předehřejeme. Chleba z ošatky přemístíme na pečící papír, který následně přendáme na předehřátý plech.

Pečeme 10 minut na maximu, poté dalších 30 minut na 180 °C.

Bramborovo-psenicno-zitny-chleb

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100 0
-->