Blog

Wiener kaffeehaus Jeseník

Dala jsem se na psaní článku o naší dovolené, ale zjistila jsem, že nejdřív se musím pustit do tohoto speciálního. Přiznám se, že asi po třech dnech horského stravování jsem pocítila značnou potřebu dát si něco dobrého. Kdo mohl tušit, že to bude celkem problém. Jeden den jsme vyloženě projeli kus okolí Dolní Moravy a stejně žádný úspěch (nutno tedy dodat, že zrovna byly červencové státní svátky, takže počet turistů na jeden metr čtvereční přesahoval únosný stav).

Takže padlo rozhodnutí, že další den se vydáme směr Jeseník. Jeseník, jako město samo o sobě, není možná až tak přitažlivý, ale lázně mají vážně moc pěkné. Ochutnali jsme místní lázeňské oplatky, prošli se a udělali takový menší průzkum místních restaurací – super věc menu umístěné venku!

Jednoznačným vítězem se s lákavou nabídkou stal Wiener Kaffeehaus, kde ještě než vstoupíte, už vidíte kuchaře :-)

IMG_7265

Restaurace prošla rekonstrukcí a představuje model, který je mi skutečně moc sympatický – v současné době zde vykonávají praxi žáci Střední školy gastronomie a farmářství Jeseník. Možná si říkáte, že ještě nemají ani ukončenou školu, a už se hrnou “na plac”, ale opak je pravdou. Staral se o nás mladý číšník (sympatický blonďák :-)), který by do kapsy strčil i mnohem zkušenější kolegy z luxusních restaurací, a k tomu všemu byl navíc i milý a pozorný. Objednávali jsme si předkrm, polévku a hlavní chody, takže mě mile překvapilo, že se zeptal, v jakém pořadí to chceme donést – to už se mi dlouho nestalo, kolikrát to donesou dohromady a už se mi i stalo, že nám donesli předkrm až po hlavním jídle…

I ostatní působili naprosto mile a profesionálně. Na kuchaře vidíte během přípravy jídel a vůbec vás neruší. Žádný zbytečný hluk, vše tam klapalo jako na drátcích a jídlo z kuchyně “lítalo” ve velmi slušném tempu.

Tak a teď to jídlo :-) S citem připravený jídelní lístek, vše chutné. Jedině tedy vývar by mohl být méně slaný, ale to je tím, že jsme zvyklí doma méně solit. Jinak skutečně poklona!

Předkrm: Zvěřinová paštika s praženými mandlemi balená v tyrolském špeku, cibulová marmeláda, marinovaná jablka v portském víně, domácí chléb, a to prosím pěkně za nádherných 85 Kč! Výborné!!

predkrm_pastika

Polévka: Silný hovězí vývar, kořenová zelenina, domácí nudle, játrové knedlíčky, pořádný talíř za 39 Kč.

vyvar

Hlavní chody: Petr si vybral Vepřová panenku plněnou sušenými švestkami, balenou v anglické slanině, bramborové halušky s hlávkovým zelím a smetanou, a tedy mňamka a fakt pořádná porce za parádních 175 Kč!

halusky

Já se nemohla dočkat Zauzeného lososa na bukovém dříví s vlažným těstovinovým salátem s čočkou Beluga a zeleninou, který přesně splnil mé očekávání! Opět za 175 Kč.

zauzeny_losos

Děti měly  Kuřecí prsíčko s bramborovou kaší, která byla tak jemná… že jak kaši tolik nemusím, tak tuhle bych zvládla celou :-)

kureci_prsicko

Na řadu přišly i dezerty z aktuální nabídky, takže bohužel neznám přesné názvy. Šlo o punčový řez a ovocný “pohárek”. K tomu samo sebou káva, která odpovídá tomu, že jste v Kaffeehausu, takže super! Na horách dobrou kávu aby člověk pohledal totiž.

dezert puncovy_rez

Na pití si můžete dát domácí limonády a talíře byly nahřáté – velké plus! Celý prostor byl zrekonstruovaný s citem, chválím i čisté wc (možná si říkáte, že tohle sem nepatří, ale ano, tohle prostě také řekne hodně o úrovni restaurace!). Výhled z oken vám nabídne pohled na okolní přírodu a k dispozici je i krytá “zahrádka”.

Když to shrnu, tak tahle restaurace pro mě byla velikým překvapením, a pokud se sem někdy dostanete, tak ji rozhodně nesmíte vynechat. Super koncept, který by se mohl rozšířit i dál. No a v neposlední řadě přeji všem těm super žákům, aby jim toto nadšení, chuť a láska k jídlu a povolání, které si volí, vydržela hodně dlouho, a dostali tak do našich restaurací trochu toho mladého nadšení. A těm, co se o ně starají a učí je, tak těm patří veliké díky za tu šanci a čas, co jim dávají!

IMG_7247

Kategorie

Autor

Gabriela Sedláková

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...