Blog

Lenka Brück – Zdravý krámek

Představuji vám Lenku Brück a její Zdravý krámek

Tentokrát se jedná o tip jedné z mých čtenářek (Dáša P.), které tímto děkuji. Zdravých krámků je v dnešní době po celé republice spousta. Mě zaujalo to, že se udrží i na malém městě, což je známka toho, že se víc a víc lidí snaží nakupovat zdravější a alternativní potraviny. Navíc je mi Lenka sympatická tím, že vše rozjela během mateřské a rodičovské dovolené.

Co na sebe Lenka prozradila?

Jmenuji se Lenka Brück a jsem majitelka obchůdku se zdravou výživou Zdravý krámek ve městě Miroslav. Podnikat jsem začala v roce 2012. V krámku nabízím produkty zdravé výživy v konvenční i BIO kvalitě, upřednostňuji českou výrobu a zpracovatele. Sortiment čítá přes 280 položek a nabídku nadále rozšiřuji a přizpůsobuji dle požadavků zákazníků i podle mého uvážení.

Co bylo prvním impulsem k otevření Zdravého krámku?

Já jsem vždy chtěla mít svůj obchůdek, takový malý krámek. Podobný sortiment v Miroslavi chyběl. Takže asi po roce na mateřské jsem nápadu dala tvar a začal kolotoč vyřizování a shánění. A v prosinci 2012 jsem obchod otevírala.

Jaké to je mít obchůdek na menším městě?

Má to své výhody i nevýhody, samozřejmě. Do většího města bych nešla (Miroslav má cca 3000 obyvatel), mě se tady líbí i s těmi pár nešvary, co se občas objeví. Vyhovuje mi, že své zákazníky znám, můžu mít osobnější přístup při poradenství.

Jak vypadá tvůj „typický“ zákazník? Jsou to maminky na rodičovské dovolené, mladí lidé nebo spíše starší?

Ze začátku nejvíce maminky a babičky. Postupně se z „typického“ zákazníka stal potencionálně každý kdo jde okolo krámku. Takže teď ke mně chodí nakupovat i chlapi z místních strojíren 🙂

Podle čeho vybíráš sortiment do obchůdku? Zkoušíš? Dáváš na doporučení? Slyšíš na přání zákazníků?

Ano, zkouším, hodně potravin na sobě otestuji. Vybírám podle novinek od dodavatelů, hodně si sama vyhledám na netu, velkou inspirací jsou i mí zákazníci. Pokud zákazník chce něco, co v krámku nemám, pak mu zboží ráda objednám, pokud to jde. Někdy musím ale požadavek trochu krotit. Často si zákazník najde něco třeba v časopise a po mě to chce objednat – nejvíc asi potravinové doplňky a nesmysly na hubnutí. Takové požadavky neguji a doporučím rozumnou alternativu.

A když už jsme u toho zboží, jaké je to nejoblíbenější u tvých zákazníků?

Dlouhodobě jsou to chia semínka, kokosový olej, celozrnné mouky, 100% šťávy a rostlinná mléka, zdravé mlsání. Momentálně „frčí“ zelená káva a výrobky z kozího mléka.

Neděle ráno, jaká je podle tebe ideální snídaně a co si nejčastěji doma dopřáváte?

Neděli ráno neznám, většinou spím do desíti a to pak rovnou vařím oběd 🙂 Taková rodinná snídaně probíhá v sobotu a chystá ji manžel (protože já zase spím 🙂 ). Většinou máme chleba na vajíčku, to milujeme. Během týdne snídám koktejl z ovoce a chia, rýžovou kaši nebo pečivo a šunku, podle chuti.

Prozradíš nějaký oblíbený recept ze surovin z krámku?

Zdravá snídaně – chia koktejl
Do mixéru dáme jeden banán, přilijeme 2dl mléka (rostlinné nebo kravské, za sebe doporučuji rýžové), rozmixujeme a přidáme lžíci chia semínek. Tento koktejl si připravíme čerstvý nebo večer a necháme přes noc v lednici, směs má pak konzistenci pudinku.

Zdravé ovesné sušenky se semínky
Smícháme v míse hrnek ovesných vloček a hrnek špaldové mouky, šest lžic třtinového cukru nebo agávového sirupu, půl hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů, lžičku jedlé sody, špetku skořice a pár kapek vanilkové esence nebo špetku vanilkových semínek. Poté přidáme 4 lžíce libovolných semínek (lněných, sezamových, máku, slunečnicových…). Ke směsi přilijeme 130 g rozpuštěného másla smíchaného s dvěma lžícemi medu nebo sirupu (javorového, agávového).

Lžičkou nabíráme těsto a  dáváme hrudky na plech (vyložený peč. papírem). Pečeme asi 15-18 min na 150°C. Po upečení se pokusíme ovládnout a nezbodnout hned všechny sušenky.

Jaké bylo tvoje nejoblíbenější jídlo v dětství a naopak neoblíbené jídlo ze školní jídelny?

Oblíbených bylo hodně, nejvíc asi sladká jídla, protože jsem hrozný mlsoun. Absolutně jsem nesnášela takové ty hnědé omáčky a flaksovité maso.

Co ty a rok 2016?

Letos majitel prostor, kde mám obchod, chystá rekonstrukci, takže bych se měla „zvětšit“ o 20m2, pak bych ráda rozšířila sortiment. Kromě sortimentu chystám ještě pár novinek, ale to si nechám jako překvapení pro mé zákazníky 🙂 Ještě bych chtěla absolvovat kurz bylinkářství.

 

Sledujte Lenku na Facebooku  nebo ji navštivte v jejím krámku vždy od pondělí do pátku od 8:30 – 16:00.

Foto: archiv Lenka Brück

ghi

rozhovor-web zdravy-kramek

 

 

 

 

 

 

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
-->