Blog

Domácí příprava mléčných výrobků

Už dlouho jsem si pohrávala s myšlenkou, že si domů pořídíme jogurtovač. Dokonce jsem měla vybrané i dva typy. Jenže stavba domu se neustále odsouvá a u našich jsme vyhlásili dočasný “STOP stav” v pořizování nových spotřebičů. Ono to prostě není kam dávat :-)) Takže když se objevila možnost vyzkoušet si Zákvasky, neváhala jsem ani minutu.

Jak asi víte, řídím se tím, že všeho s mírou. Tvrzení, že mléčné výrobky zahleňují a škodí našemu organismu beru s nadhledem. Když je u nás někdo nemocný, tak logicky jogurty a kefír nejí a nepije. Ono je to i logické – jsou to studené věci z lednice, které organismus ještě více ochlazují (ne nadarmo se dává tvaroh na spáleniny od sluníčka nebo zánět při kojení). Pokud jsme ale fit, tak si jogurty a kefír v rozumné míře dopřejeme.

Snažím se dávat přednost bílému jogurtu, který si pak ochutíme domácí marmeládou nebo vločkami. Místo mléka si raději dáváme kefír a jogurtové nápoje. Kefír hodně chutná i Jiříkovi, takže u nás by se mohl připravovat často :-)

Krátké info o Zákvaskách

Zákvasky VIVO mají celou řadu užitečných vlastností:

  • mají probiotické vlastnosti, které pomáhají obnovit střevní mikroflóru a mají blahodárné účinky na lidské zdraví;
  • díky schopnosti fermentovat mléko, proměňují ho do užitečného kysaného  mléčného výrobku;
  • jsou antagonisty mnoha patogenních mikroorganismů, a v důsledku toho, se brání rozvoji mnoha nemocí;
  • vzhledem k vysokému obsahu živých bakterií mléčného kvašení, zákvasky VIVO inhibují růst škodlivých bakterií ve střevě, což pomáhá obnovit mikroflóru, posilují imunitní systém a normalizují trávení.

Od určité doby se snažím o naši mikroflóru starat. Ono se to nezdá, ale zde vážně vše začíná i končí. Zastáváme takový názor, že není dobré jen zahánět projevy nemocí, ale že je potřeba řešit jejich příčiny a předcházet jim. Z toho důvodu jsou mi tyto produkty více než sympatické.

Přikládám tabulku s kompletním seznamem produktů, kde názorně vidíte, k čemu všemu jsou prospěšné:

Vyber Plus FIT

Pokud vás zajímá více informací, tak doporučuji mrknout přímo na prezentaci Zákvasek Vivo.

Příprava domácího kefíru je hračka! A je to dobrota!

Pro přípravu budete potřebovat následující:

  • hrnec o objemu 1-4 l (mléka se dává 1-3 l)
  • teploměr na tekutiny
  • mlékárenskou kulturu Kefír
  • deku/peřinu

Postup přípravy domácího kefíru:

Mléko uvaříme, a pak ochladíme na teplotu 37 °C až 40 °C (o něco teplejší než je tělesná teplota). Ultrapasterizované nebo rostlinné mléko stačí ohřát jen do teploty 37 °C-40 °C!

Pozor! Kultury se nikdy nepřidávají do mléka, které má teplotu vyšší jak 42 °C!

Otevřeme lahvičku s kulturou a přidáme do lahvičky mléko s teplotou maximálně 42 °C do poloviny objemu. Zavřeme uzávěr lahvičky a třepeme až do úplného rozpuštění látky. Nalijeme obsah do připraveného mléka a promícháme.

Přikryjeme pokličkou a zabalíme do deky a peřiny (deky a ručníku), abychom udrželi teplotu během fermentace.

Takto zabalené necháme po dobu 8 hodin.

Po rozbalení zkontrolujeme, necháme vychladnout a dáme do lednice, kde necháme maximálně 3 dny – déle to tam podle mě ani nevydrží, protože to někdo sní, nebo vypije :-))

Já jsem doma připravila také domácí jahodový kefír

Do základu (0,3 l kefíru) jsem přimíchala 1 lžičku domácí jahodové marmelády a špetku domácího vanilkového cukru. A co vám budu povídat, taková lahoda to byla! ♥

domaci-kefir-navod domaci-kefir-pro-deti vyroba-domaciho-kefiru vyroba-domaciho-kefiru-navod mlecne-produkty-pro-deti

Další den přišel na řadu i levandulový kefír

V tomto případě jsem si do základu (0,3 l kefíru) přidala necelou lžičku domácího levandulového cukru. A opět potěcha pro chuťové buňky.

Celkově je ale kefír výborný sám o sobě. Dokonce oproti kupovanému mi přijde mnohem jemnější.

ochuceny-kefir-recepty levandulovy-kefir-recept

Připravte si doma jogurt – jde to i bez jogurtovače

U domácího jogurtu postupujeme úplně stejně, jako u přípravy domácího kefíru. Tentokrát jsme ale nechali v teple o 1 hodinu déle, protože mi přišel jogurt málo hustý. Celkem po 9 hodinách bylo vše v pořádku, nechali jsme jogurt vychladnout a schovali ho do čistých sklenic do lednice.

Časově vám příprava nezabere příliš času, jen je lepší si ho připravit buď o víkendu, nebo připravit mléko ráno, zabalit do tepla a po návratu z práce vše dokončit.

V létě můžete do jogurtu přidat čerstvé ovoce a v zimě zavařeniny a marmeládu. Super je jogurt i s ořechy, sušeným ovocem a vločkami.

Proč fandím Zákvaskám?

Je to jednoduché! Za málo peněz hodně muziky. V jedné krabičce za 100 Kč máte 2 krabičky. Z tohoto množství zvládnete připravit až 6 l kefíru/jogurtu, protože k přípravě dalšího výrobku lze použít místo nové lahvičky hotový produkt z předešlé várky.

Získáte navíc poctivý produkt, který si připravíte podle potřeby a ochutíte dle libosti :-)

O všech pozitivech těchto kultur si můžete přečíst v přehledu užitečných vlastností Zákvasek.

Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).

 

vyroba-domaciho-jogurtudomaci-jogurt-postup

jogurt-bez-jogurtovace priprava-domaciho-jogurtu domaci-jogurt-priprava domaci-jogurty

Autor

Gabriela Sedláková

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...