Blog

Dýně Hokaido

Podzim klepe na dveře, a tak bych vám ráda představila jednu z našich oblíbených podzimních surovin. Dýni Hokaido máme na zahradě už třetím rokem a letos se jim skutečně daří. Od pradávna se pěstuje na Dálném Východě a prapůvod ji připisují do Nové Anglie. Ať se poprvé vypěstovala kdekoliv, jasné je, že v našich podmínkách se jí momentálně daří velmi dobře.

Čím to, že je momentálně tak oblíbená? Viděla bych to právě na její nenáročné pěstování, nižší cenu v obchodech a hlavně všestranné využití v kuchyni. Za pár korun si doma připravíte výborný oběd, večeři i dezert.

dyne_hokaido_pouziti

Dýně Hokaido a vitamíny

Dýně Hokaido je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou: vápník, hořčík, fosfor, draslík (s tím je skutečně přeborníkem), betakaroten a vitamíny A, B, C. Dýně obsahuje také velmi slušnou dávku luteinu a zeaxantinu, pomocníky pečující o náš zrak.
Hokaido je vhodná i pro diabetiky a při redukční dietě – má vysoký obsah vlákniny, výborné detoxikační účinky a nízký energetický obsah. Nutno dodat, že dýně hokaido  krásně prohřeje organismus, takže na podzim a v zimě skutečně značka ideál. Navíc na sebe váže toxiny, léčí žaludek, slezinu a slinivku břišní.

Příprava dýně Hokaido

Hlavní je, abyste měli skutečně zralou dýni. Její barva musí být sytě oranžová a po rozkrojení nesmí být nazelenalá. My doma sklízíme dýni teprve nyní (začátek září), kdy vím, že už bude pěkně zralá. V obchodech a na trzích jsem občas narazila na kusy, které evidentně zralé nebyly, tak si na to dejte pozor.

Před použitím dýni vždy pořádně umyjte. Po rozkrojení vydlabejte semínka a vlákna (při pečení tam semínka klidně i nechejte, tedy pokud je dýně vážně dobře zralá). Slupku téměř vždy nechejte, protože při tepelné úpravě změkne. Semínka si můžete usušit a upražit (mají hodně zinku).

A jak chutná? Pokud jste dýni ještě nikdy neměli, tak ji lze přirovnat ke sladkým bramborám nebo k pečeným kaštanům.

dyne_hokaido_v_kuchyni

Mé oblíbené recepty z dýně Hokaido

Jedním  z mých nejoblíbenějších receptů je jednoznačně pečená dýně s bramborami. Stačí vážně málo a máte na stole naprostou lahodu. Navíc za pár korun máte oběd nebo večeři pro celou rodinu. Společně s pečenou dýní vede dýňová polévka.

dyne_hokaido_recept

recept_polevka_pro_deti_dynova

Na druhém místě by u nás doma skončilo jemné dýňové rizoto.

dynove-rizoto

Třetí místo by nejspíš obsadila zapečená dýně s bulgurovou směsí.

zapecena-dyne-recept

Dýni můžete připravit ale i sladce, například dýňový páj se zkaramelizovanými ořechy chutná moc dobře a z dýně si můžete doma udělat i pomazánku.

pomazanka-z-dyne-hokaido

Kategorie

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...