Blog

Školní batohy, do kterých se musí vejít nejen učivo

Protože to máte učebnice, pracovní sešity, pouzdro, peněženka, klíče… a pozor! Svačina a pití!

A když máte doma děti, jako je náš Jirka, tak se to pořadí rázem mění na Svačina, pití… a to ostatní. 🙂

Školní batoh pro starší děti aneb Už žádné baletky a roboti

Jestli vám doma dělají radost starší děti, řekněme od 9 let výš, tak mi dáte za pravdu, že už nechtějí nosit na zádech dětské aktovky a batohy pro prvňáky. Navíc už děti celkem poporostly, takže i z tohoto hlediska to chce batohovou obměnu.

Celkem mě vyděsil jejich první výběr, kdy mi v záložkách přistály batohy, které splňují max to, že vypadají jako batoh. Ale nějaké rozumné členění a hlavně pořádná opora pro záda nikde. O některých cenách radši pomlčím. Takže jsem to trochu otočila. Protože v práci řeším komunikaci i pro český Bagmaster a vím, že u nich se o kvalitu bát nemusím, tak jsem pro děti domluvila testování. Samotný výběr jsem nechala na nich, abych pak doma neposlouchala, že to nebudou nosit.

Mile mě překvapilo, že si o tom oba začali číst. Neprohlíželi jen obrázky, ale sledovali počet komor, jestli má batoh otvor na sluchátka, kapsu na mobil a podobné parametry.

výběr batohu do školy

Dívčí batoh pro mladé slečny

aneb Výběr batohů pro druhý stupeň je stejně důležitý, jako u prvňáčků.

Je mi jasné, že pokud za sebou máte minimálně jedno kolečko výběru aktovky nebo batohu, tak jste si načetli všechny důležité informace. Ale možná vás to teprve čeká. A tak tady shrnu to nejdůležitější.

  1. I když děti lákají tašky přes rameno, obyčejné batohy nebo třeba i kabelky, tak zkuste najít kompromis a vybírat z takových batohů, které myslí na zdravý vývoj zad. Růstový spurt znáte určitě z kojeneckého věku, ale pozor! On je i u starších dětí a to konkrétně v pubertě (u dívek okolo 11 let a u kluků krapet později). Takže celková stavba těla se stále vyvíjí.
  2. Velikost batohu by měla odpovídat výšce dětí (jejich zádům – batoh nesmí plandat na zadku): prodlužováním či zkracováním délky ramenních popruhů se délka zad batohu nemění! recenze Bagmaster
  3. Děti ocení pohodlné nosné popruhy, které jsou ideálně anatomicky tvarované a přiměřeně polstrované – což ty od Bagmasteru splňují bohatě! ramenní popruhy
  4. Popruhy by měly být zároveň i dostatečně široké, díky čemuž se nebudou dětem zařezávat do ramen.
  5. Praktickou vychytávkou je hrudní pás, který určitě znáte ze sportovních batohů. Hrudní pás pomáhá fixovat stabilitu aktovky, takže zamezuje jejímu pohybu do stran.
  6. Vyšší počet kapes není u batohů jen tak pro nic za nic. Nejblíže zádům si děti dají nejtěžší učebnice s tvrdou vazbou (což je hlavně u mladších dětí zcela běžné), složky nebo pracovní listy. Do prostřední kapsy se schovají sešity, případně i svačina a do nejmenší kapsy pak ty nejlehčí věci.       batohy Bagmasterlehký batoh do školy
  7. Do bočních kapes se pohodlně vejde lahev na pití. český batoh

Další fotky najdete na konci článku.

Violčin dívčí batoh ← přímý odkaz.

Penál, který ladí k batohu? Žádný problém!

Kluci to tolik neřeší, ale my holky to máme prostě jinak. Jsme rády, když nám věci ladí. A to platí i u školního pouzdra. Takže Violka spojila příjemné s užitečným a svoje staré pouzdro (, které prý bylo hlavně malé) vyměnila za nové ve stejném designu jako batoh.

I když je to jednokomorový penál, tak má dvojitou přepážku a spoustu úchytů na fixy, tužky a pera, plus kapsičky.

Co vám budu povídat, třikrát ho přeskládala, a pak se s nadšením pustila do psaní úkolů. Protože s novým pouzdrem se ty úkoly dělají hned lépe.

dívčí pouzdropouzdro do školyvelké pouzdropenál pro holky

Další fotky najdete na konci článku.

Chlapecký batoh od třetí třídy

Pro výběr batohu tady platí samozřejmě to stejné jako u těch holčičích. Každopádně tu mám ještě pár bodů k doplnění.

  1. Na batozích by měly být reflexní prvky. Nejčastěji jde o tenké pruhy okolo švů. I tak doporučuji doplnit batohy o další reflexní prvky, zvlášť v případě, že chodí děti ráno na autobus okolo 7 hodiny, kdy je ještě celkem tma (přes zimu). reflexní prvky na batohu
  2. Jakožto rodiče dětí nesčetněkrát oceníte snadnou údržbu batohů. Protože ať chcete, nebo ne, batohy se budou povalovat všude možně, takže když pak stačí vzít mokrý hadr a batoh utřít, poděkujete si.
  3. Hmotnost aktovky a batohů se řeší hlavně u prvního stupně (a zvlášť u drobnějších prvňáčků). Podle normy by neměla přesahovat 1,2 kg, což české batohy Bagmaster splňují: konkrétně i u batohů pro druhý stupeň. Jirkův batoh váží 1,1 kg a Violčin dokonce jen 0,7 kg.
  4. V neposlední řadě nezapomínejte na to, že by se měl batoh líbit hlavně dětem. 🙂

batoh pro klukychlapecký batohbatoh pro starší děti

zádová opora u batohu do školyramenní popruhy

studentský batohpřihrádky v batohu do školyškolní batohchlapecky-batoh klucici-batoh

Jirkův chlapecký batoh ← přímý odkaz.

otvor na sluchátkaklíčenkaklíčenka pro děti

Lahve na pití

Lahví na pití se nám doma protočilo hodně. Když už byly z dobrého materiálu, tak se blbě čistily a opačně. Skleněná lahev je zase pro děti zbytečně těžká, už tak jejich batoh plný učebnic váží víc než dost. I proto se mi zalíbila tritanová láhev na pití Bagmaster.

Tritan je materiál bez BPA, neobsahuje BPS (Bisfenol S), ani žádné jiné bisfenoly. Hledala jsem o něm co nejvíce informací a shrnula bych to do několika bodů:

  • neobsahuje BPA, BPS
  • je zápachu odolný
  • je lehký
  • je nárazuvzdorný

Jako další výhodu bych vypíchla to, že konkrétně Bagmaster láhev má matný povrch plus poutko na uchycení, takže se dětem dobře drží a nijak neklouže. Čištění je hračka a starší děti ho zvládnou samy. Na samotném pítku nezůstávají žádné nečistoty hlavně díky tomu, že je dostatečně široké na umytí.

Uzavírání je na zašroubování a následně na zacvaknutí pojistky tak, aby nic nevyteklo. Zkoušela jsem s lahví třepat, různě ji převracet a NIC!

Ještě mám za sebe jeden tip: ve školách je běžně pitná voda. Takže jestli chcete dětem alespoň trochu ulevit, tak si mohou vodu dopustit až ve škole, případně jim dát do lahve trochu sirupu/juicu na doředění.

tritanová lahev na pitílahev do školylehká lahev pro dětipití do školyčištění lahve

Svačinový box

Během covidu se režim v naší školní jídelně několikrát změnil. Jednu dobu si děti musely nosit svačiny z domu. Teď už svačinky zase jedou, ale tím způsobem, že si pro ně třídy chodí do jídelny a vrací se zpět do třídy. Což není zrovna dvakrát ideální, protože si asi dovedete představit, jak některé zabalené svačiny asi vypadají.

Takže když přihlašujeme svačiny a obědy, tak si Violi s Jirkou vybírají jen to, co se dá dobře jíst a ví, že to nebudou mít rozpatlané v sáčku. Plus samozřejmě je i pár věcí, které jim zrovna dvakrát nechutnají (např. nivová pomazánka). Na tyto dny jim svačinu nachystám (případně s jejich asistencí) doma.

Už dávno jsem vzdala různě dělené přihrádky a chystání vystajlovaných svačin, které vám zaberou víc času, jak příprava obědu. Vsázím na jistotu a to, že zeleninou a ovocem se děti dojí doma. Ne že bych jim ji tam nedala, jak třeba vidíte na fotkách, tak v plněných slaných palačinkách je lučina, krůtí šunka a rukola. Ale zbytečně tam nedávám saláty a podobně.

Krabička na svačinu je menší, aby nezabírala zbytečně moc místa. Ale vleze se do ní vždy to, co potřebuji. Je lehká, opět BPA free a jen upozorním, že není vhodná do myčky a mikrovlnky.

krabička na svačinubox na svačinu do školyklučičí svačinový boxkrabice na svačinu

Tipy na svačiny do školy

Menší tahák se hodí vždycky, zvlášť co se receptů a tipů na školní svačiny týče. Takže moji milí, tady máte odkaz na článek, ve kterém najdete všechny možné kombinace svačin.

Recenze na české batohy Bagmaster: jak je hodnotí samotné děti?

Já za sebe jsem z batohů a doplňků nadšená, ale zeptala jsem se i dětí. Jak vidíte, hodnotící parametry se diametrálně liší, ale nechávám to tak, jak jsem to z nich dostala. 🙂

Jirka:

„Batohu dávám 100 %. Libí se mi, že se tam dají dát sluchátka. Barva batohu je super. Pak se mi na tom líbí všechno.“

Violi:

„Batoh je skvěle barevný. Je v něm hodně úložného prostoru. Vlezou se mi tam všechny učebnice, sešity, svačina, pití a hodně dalších věcí. Je tam hodně kapsiček. Když ho mám na zádech, tak je to příjemný a taky je úplně lehoučký. Ve škole se všem líbil. 

Do pouzdra se mi vleze hodně věcí. Mohla jsem si tam dát i zvýrazňovače a všechny tužky. Líbí se mi, že je stejně barevný jako nový batoh. Mám z něho velikou radost. A taky z té růžové lahve na pití, protože se dobře zavírá.

dívčí batoh batoh-cleneni deleni-aktovky divci-batoh holcici-batoh prostorny-batoh skolni-batohbatoh-do-skoly cesky-batoh

penál Bagmaster prostorne-pouzdroholčičí penál

Kategorie

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...