Blog

Velký rybí speciál

Tento dlouhý speciál asi netřeba dlouho představovat. Jde o velký souhrn všeho, co se hodí vědět o rybách. Příprava mi dala docela zabrat a budu moc ráda, když se postaráte o to, že doplníte obsah. Jak? Hlavně tipy na místa, kde se dají ryby koupit, případně kam si na dobrou rybu zajít. Pište do komentářů a dál sdílejte, ať se dostane článek k co nejvíce lidem, ať trochu pohneme s tou nelichotivou statistikou co do spotřeby ryb v naší zemičce.

Ryby v jídelníčku a jejich přínos pro naše zdraví

Lékaři, poradci přes výživu i odborná veřejnost se horko těžko shodnou na prospěšnosti některé suroviny stejně tak, jako tomu je u ryb. Tady zřejmě nenajdete téměř nikoho, kdo by vám tvrdil, že jsou ryby nezdravé a škodlivé – tedy když pominu nekvalitní filety kdo ví odkud, několikrát zmrazené a plné ropy. 

  • Dobrá stravitelnost (ta je dána jeho příznivou strukturou, tedy kratšími svalovými vlákny a zanedbatelným množstvím nestravitelného vaziva).
  • Ryby obsahují velké množství bílkovin.
  • Zdravé esenciální aminokyseliny, kterých ryby obsahují celou škálu.
  • Kyseliny řady omega-3, zejména kyselina eikosapentaenová a dokosahexaenová, jež patří mezi preventivní látky před poškozováním našeho kardiovaskulárního systému. Ze sladkovodních ryb se nejvyšší objemy těchto kyselin vyskytují zejména v býložravých rybách (tolstolobiku); výzkumy prokázaly, že pravidelný týdenní konzum kolem 200 gramů masa ryb by postačoval k vysoké jistotě infarktové prevence!
  • Poslední studia efektu těchto kyselin také ověřila, že napomáhají navíc rozvoji mozku dítěte v těle matky, redukují rizika předčasného porodu a vůbec plní v našem těle neocenitelné služby.
  • Obsahují zdravé tuky, které našemu tělu pomáhají v mnoha oblastech.
  • Snižují hladinu cholesterolu.
  • Eliminují rizika předčasné sklerózy.
  • Prospívají našim vlasům a nehtům.
  • Snížení rizika srdečních infarktů a ischemických chorob obecně.

A v tomto výčtu by se jistě dalo dál pokračovat! Oproti tomu co je jejich negativum? Mají kosti, ano, to je fakt, ale s tím se dá vypořádat a co si budeme povídat, když budeme jíst pomalu a opatrně, tak je to vlastně pro naše zažívání také lepší, než do sebe jídlo rychle “nahrnout”.

Tučné ryby

Ryby jsou prospěšné celkově, ale ty tučné nám odborníci doporučují ještě více. Našla jsem pro vás tedy přehled těch oblíbenějších:

DRUH RYBY MNOŽSTVÍ TUKU V GRAMECH (na 100 g)
Pražma královská 2,9
Treska obecná 0,9
Pstruh 5,0
Mořský ďas 0,4
Candát 0,7
Losos 11,0
Tuňák žlutoploutvý 6,2
Sleď obecný 22,6
Makrela 12,0

Jak často jíst ryby?

Otázka, kterou si klademe docela často. Rozhodně častěji, než co samotné ryby jíme. Obecně se tvrdí jednou týdně jako minimum, ale ideálně by bylo, kdyby vám ryba na talíři přistála dvakrát za týden – a teď si schválně přiznejme, kolik z nás toto zvládá dodržovat? Já tedy ne (i když třeba kvalitního tuňáka jím často).

Mimochodem… v Evropské unii spotřebuje jeden obyvatel průměrně 15 kg ryb ročně, v České republice je to ale jen kolem 5-6 kg ročně – a to je ještě dobrá hodnota! Přitom doporučení odborníků je konzumovat cca 16 kg na obyvatele ročně! Což znamená sníst alespoň dvě porce ryb týdně!

spotřeba ryb

Chov ryb v České republice

Podívejte se na přehlední graf, který znázorňuje jasnou převahu kaprů – chov ryb v ČR (v tunách) v historii.

chov ryb v čr

 

Ještě zajímavější je ale druhý graf, z kterého je jasné, že velká spousta ryb se odváží mimo Českou republiku.

spotreba-ryb

zdroj: Rybářské sdružení ČR

Prodej živých ryb – kde je koupit?

Uznávám, že já sama se kolikrát vymlouvala na to, že u nás přece neseženu kvalitní čerstvou rybu. Dávno tomu tak ale není! Těch možností je skutečně spousta. Chce to se jen dívat, ptát a hledat. Budu ráda, když mi sem pod článek (případně na Facebooku) do komentářů budete přidávat tipy na další místa, kde se dají koupit dobré ryby. Vážně! Pište, piště, piště! Pomůžete tak dalším čtenářům a všichni tak budeme mít solidní přehled míst.

Hodit se vám bude určitě tento seznam prodejních míst živých ryb a výrobků u členů Rybářského sdružení České republiky.

Ale co si budeme povídat, přímořské státy to mají podstatně lepší 🙂 Pokud jste někdy byli na nějakém rybím trhu, tak asi víte, o čem mluvím… (fotografie z naší dovolené v Řecku).

rybí trhy

Prodej ryb Brno a okolí (Jihomoravský kraj)

V Brně je to jednoznačně Ocean48, ke kterému se dostávám v rozhovoru pod přehledem. Další místa (upozorňuji, že jde čistě o přehled a neručím ve všech případech 100% za každodenní kvalitu!):

  • Rybárna Šopík –  Prodejna živých sladkovodních a chlazených mořských ryb.
  • Makro – Společnost MAKRO nabízí denně ve svých prodejnách více než 40 druhů čerstvých ryb a mořských plodů. Sortiment je částečně podmíněný sezonou, počasím, aktuální celosvětovou poptávkou a dalšími faktory, ale vždy se snažíme, abychom splnili veškeré požadavky našich zákazníků. 80 % nabídky tvoří mořské ryby, 11 % sladkovodní, 6 % měkkýši a 3 % hlavonožci.
  • Rybníkářství Pohořelice – Již několik let funguje podniková prodejna Rybníkářství Pohořelice a.s v nových prostorách přímo u sádek, na konci Velkého Dvora (pokud jedete od Pohořelic).
    Prostorná prodejna je vybavena moderními technologiemi na přechovávání živých ryb, ale i dostatkem chladícího zařízení na skladování ryb již zpracovaných. Nabídka odpovídá sezoně, takže nepočítejte s tím, že vždy bude v nabídce živý candát. Pstruha, kapra, amura či tolstolobika ale pořídíte téměř vždy.
  • Punkevní pstruh – tady mohu osobně doporučit a skutečně lepší pstruhy těžko najdete! Pstruhařství Skalní mlýn se nachází v Moravském krasu nedaleko města Blanska. Zabývají se intenzivním chovem lososovitých ryb, a to pstruha amerického duhového a sivena amerického.
  • Rybárna Hradčany u Tišnova –  Prodávají se zde živé sladkovodní ryby s možností zabití a vykuchání na přání zákazníka. Sortiment pstruha, kapra a lína se při jarních a podzimních výlovech rozšiřuje o amura, tolstolobika, marénu, sumce, štiku, candáta i okouna.
  • Rybárna u Petra Vyškov – Kousek od autobusového nádraží. Kupovali jsme tady čerstvé ryby a kvalita super!

Prodej ryb v Praze

Celkový přehled přes Google – prodej ryb Praha

  • Fishway –  Výběr čerstvých mořských i sladkovodních ryb, mořských plodu, rybích salátů a specialit v Praze, přímo od dovozce.
  • Fish market – Výhradním prodejcem živých ryb a výrobků z ryb Skupiny Rybářství Třeboň. Hlavním artiklem společnosti je živá ryba, především kapr šupinatý a lysý, ale i další druhy ryb jako například amur, tolstolobik, sumec, štika, lín, candát a další ryby.
  • Rybárny Praha – Čerstvé sladkovodní i mořské ryby.
  • Blue Fjord – rybí trh v Praze, kde můžete ochutnat a zakoupit to nejlepší z mořských i sladkovodních ryb.
  • Seefish Praha – Rybárna a bistro SEEFISH nabízí široký sortiment mořských a sladkovodních ryb a mořských plodů té nejvyšší kvality.
  • Pstruhová farma Lochkov – Rodinná pstruhová farma – Lochkov – Praha 5. Nabízí k prodeji pstruhy a jesetery z vlastního chovu.
  • Rybistro rybárna – Najdete v Praze na náměstí Jiřího z Poděbrad. Jde o spojení obchodu s čerstvými rybami a bistrem, kde si můžete každý den pochutnat na skvělých jídlech z ryb a plodů moře. V nabídce májí také rybí polévku, kterou každý týden obměňují.

Další města

  • Přerov, Prostějov a Olomouc – Zpracovna ryb Šišma- Zpracovna ryb Šišma navazuje na tradici zpracování ryb a rybích výrobků, která má na Přerovsku počátky v roce 1976, kdy byla vybudována jako zpracovna ryb s největší kapacitou zpracování sladkovodních ryb v Československu, spolu se zpracovnou Praha a České Budějovice. Po roce 1990 byl objekt částečně přebudován a zpracování rozšířeno o mořské ryby (treska, losos, žralok, hejk a další) s tím, že byla zachována původní kapacita zpracování ryb sladkovodních.
  • Olomouc, Šantovka – Ocean48
  • Tovačov – Rybářství Tovačov – kvalitní chov a prodej ryb
  • Lukov u Zlína – Prodej živých ryb Lukov – celoroční prodej živých čerstvých ryb, převážně pstruhů a kaprů z Moravy.
  • Vratimov – Živé ryby Vratimov 
  • Ostrava – Rybárna na rynku – Na požádání vám seženou jakoukoliv rybu, již budete chtít – od lososů z Aljašky až po živé humry.
  • Rozvoz Moravskoslezský kraj – Království ryb – Rozvoz probíhá na stálá odběrová místa v Moravskoslezském kraji. Hlavním cílem Království ryb je obohatit jídelníčky českých domácností o čerstvé mořské ryby, které jsou díky obsahu tzv. zdravých tuků velice prospěšné lidskému zdraví.
  • Šumperk – Rybářství Bělidlo – Rybářství Bělidlo nabízí čerstvé sladkovodní ryby. Specializuje se na chov lososovitých ryb, především pstruha duhového. Je taktéž možno zakoupit i tradiční kaprovité ryby. Nově v nabídce jsou delikátní jeseteři.
  • Malšovice – Hradec Králové – Rybáři HK – Každý pátek je možnost zakoupit živé ryby na Rybárně v Malšovicích.
  • Žďár nad Sázavou + Ronov – Sádky Ronov
  • České Budějovice – Prodej ryb ČB a také Fish Market 
  • Třeboň – Prodej ryb Třeboň
  • Světlá pod Ještědem – Rybárna pod Ještědem – čerstvé  ryby  po celý  rok.
  • Plzeň – Sádky Plzeň – zejména lososovité druhy ryb jako je siven americký, pstruh potoční, pstruh duhový a různé druhy jeseterů.

Rozhovor s Ocean48 – odpovídá JUDr. Václav Baráček 

ryby - prodej - ocean

Přijde mi skvělé, že se v podstatě jedna rodina postarala o takový “rybí převrat” v Brně a teď i dalších městech. Hodně lidí podle mě tápe v tom, co že znamená ta 48 ve Vašem názvu. Prozradím, že se chlubíte tím, že k sobě na pult dostanete čerstvou rybu do 48 hodin od moře. Jak to děláte? 

Nejdůležitějšími faktory pro zajištění co nejkvalitnější ryby do našich prodejních pultů je správný výběr zdroje a co nejrychlejší cesta suroviny od moře k nám. U řady položek se nám to daří, neboť nevyužíváme žádných distribučních skladů, ale zboží přebíráme přímo od producentů. Nejnovějším úspěchem je takto rychle letecky dopravený tuňák, což je bezesporu v ČR naprostý unikát.

Kdo u Vás momentálně dohlíží na kvalitu dovážených ryb? Jezdíte si osobně vybírat dodavatele?

Sázíme na osvědčené dodavatele, ale hledáme i nové trhy, účastníme se veletrhů ve světě. Hodně sledujeme celosvětové trendy, situace na trhu a v lovištích ryb se neustále vyvíjí.

Můj článek je o propagaci ryb a o tom, že není dobré kupovat a podporovat nákup nekvalitních ryb ze supermarketů, kde nevíte, kolikrát byla ryba rozmražená a následně zase zmražená… a celkově o tom, že je zdravé si rybu dopřát vážně minimálně jednou týdně. Myslíte si, že se postupně mění trend a lidé se o ryby začínají více zajímat?

Tento trend sledujeme již delší dobu, prakticky od otevření prvního obchodu stále roste okruh pravidelných zákazníků a jejich znalosti o rybách jsou dnes již velmi vysoké. Snažíme se je každým prodejem zvyšovat, osvěta je v této oblasti mimořádně důležitá. Vedlejším produktem této vzdělávací činnosti je fakt, že jsou na nás stále náročnější…

Můžete nám dát nějaký tip, jak poznat čerstvou rybu? Říká se jasné oči…, ale co třeba u filetu? Tam je to asi téměř bez šance? Kolikrát když vidím v obchodě “čerstvou” rybu v kupě ledu, ale vypadá, že nejlepší má dávno za sebou, tak je mi z toho docela smutno.

Oči nebývají vždy směrodatné, často záleží na způsobu usmrcení. Nejjistější je vůně ryby, například filet lososa (filetujeme každý den čerstvé) voní po ananasu nebo melounu, takto to v řetězci nikdy nemůže fungovat. Dalším faktorem je barva a pevnost tkáně, to však je u každého druhu individuální.

Které ryby si u Vás zákazníci kupují nejčastěji? Je to pár druhů, které se opakují, nebo se už učíme experimentovat a objevovat nové druhy a chutě?

Stále převládá losos, ale velmi nás těší, že spousty zákazníků reagují i na ty speciality, které již nemusíme bát přivézt, je nám velkým potěšením neustále rozvíjet pestrost nabídky.

bistro-ryby ocean48

Když k vám přijdou rodiče dětí a zeptají se Vás na doporučení, jakou rybu koupit pro menší děti (řekněme 2-5 let), co jim doporučíte?

Platýzovitou rybu, např. kambalu nebo platýze, okouna, tilápii, tresku. Tyto ryby mají minimum tuku, nejsou tak výrazné. Spousta dětí také miluje krevety.

My z Brna a okolí víme o parádním bistru, pravidelných grilovačkách a jedinečných Slavnostech moře – kde se bere ta spousta energie pouštět se do takových akcí a chystáte i nějaké novinky?

Největším motorem je vždy ta fantastická atmosféra při společných zážitcích s našimi zákazníky, Plánů je mnohem více, jsme však limitovaní nedostatkem pracovníků, ale věříme, že se to brzy změní.

letni-slavnosti ryby

Když už jsme u toho bistra, tak Váš lososový burger (burger z norského lososa s čerstvou zeleninou a limetovo-bazalkovým dipem) se už zapsal výrazným písmem do gastro scény, a kdo ho ještě nikdy neochutnal, tak by to měl hodně rychle napravit. Co se týče receptů, máte jich na webu spoustu – to je mimochodem super, protože díky tomu se lidé nemusí bát, že by nevěděli co s koupenou rybou – kdo je průběžně vymýšlí?

Určitě, ale já každému doporučuji co nejjednodušší úpravu ryby, jedině tak si vychutnáte její opravdovou chuť. I v tom je veliká výhoda této komodity, za 10minut máte připravené jídlo, mám to nesčetněkrát vyzkoušené.

Pokud byste měl napsat 3 největší výhody nákupu u Vás, jaké by to byly?

Čerstvost, odbornost, neanonymita a garance.

A teď otázka přímo na Vás 🙂 Kolikrát za měsíc si dáte rybu Vy? A která ryba je podle Vás zatím opomíjená, ale zasloužila by si více pozornosti?

Upřímně řečeno, je málo dnů, kdy si dám něco jiného. Jelikož je v rybách a mořských plodech tak veliký rozdíl, nemohou se nikdy přejíst. Velmi levnou a chutnou rybou je např. cípal hlavatý, začínáme také pravidelně letecky dopravovat čerstvou mahi-mahi, skvělou rybu z Ománu, doporučuji!

Co sledovat?
Prodejny Ocean48

Web Ocean48 a FB profil Ocean48

Už jste viděli kuchařku RECEPTY DĚTEM – Vařte pro děti tak, aby chutnalo o vám? Pokud ne, tak mrkněte ♥ Najdete v ní 86 nových receptů, které jinde nenajdete a celkem se můžete těšit na 103 receptů pro celou rodinu ♥

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.

zdroje:

http://www.cz-ryby.cz/content/default/14

 

 

Kategorie

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...