Blog

Tipy na vánoční dárky hlavně do kuchyně

Někteří mají jasnou představu o dárcích pod stromeček už od dubna. Jiní vše nechávají na poslední chvíli a ještě týden před Vánocemi netuší, co komu pořídit. Mě vymýšlení dárku neskutečně baví a dá se říct, že mám mnohem větší radost z toho, jak se trefuji do přání těch druhých, než sama ze svých dárků. Každý rok se snažím vymyslet něco originálního. Poslouchám, o čem moji blízcí mluví a podle toho vybírám dárky tak, aby jim udělaly radost. Vzhledem k tomu, že tipů na dárky mám tak nespočet, řekla jsem si, že se podělím o pár nápadů, které určitě stojí za povšimnutí. A kdo ví, třeba najdete inspiraci v dárku pro manželku, přítelkyni, maminku, babičku, sestru, kamarádku ale i naše drahé polovičky, táty a kamarády. A samo sebou nezapomenu ani na naše nejmenší.

Schválně mi pak napište, jestli jsem se někomu trefila do noty 🙂

Co pod stromeček aneb kuchařky jsou stále IN

Kuchařek vychází neustále ohromná spousta. Já si koupila teď knížku Zrno je grunt a jsem z ní nadšená. Parádní recepty z nejrůznějších odrůd zrn, které naši předci běžně začleňovali do svých jídelníčků. Moderní recepty, krásné fotky a spousta užitečných rad.

Letos vyšel také další díl oblíbeného Herbáře od Kateřiny Winterové a Lindy Rybové. Jako vždy je o co stát 🙂 Velice dobře také vypadá nová kuchařka České smoothie od oblíbené blogerky Katky ze Smoothcooking a bavit vás bude jistě také kuchařka Nalož to – Kujme pi(c)kle v kuchyni.

kniha_darek_vanoce

Pánvička, nože, nádobíčko – to nikdy neomrzí

I když se může zdát, že praktické dárky jsou neoblíbené, tak je tomu jak u koho. Třeba já osobně mám z takových dárků radost. Pokud jde o kvalitní výrobek, tak takový dárek potěší každého, kdo v kuchyni tráví čas rád. Mě teď baví tento Taormina rendlík, který lze použít na jakýkoliv druh vařiče a zároveň pak může i do trouby. Je to strašně fajn třeba při dopékání masa. Navíc při přípravě stačí použít minimum tuku. Chybu také neuděláte, když pořídíte opravdu kvalitní nože. Může to být celá sada nebo jen jeden speciální. Já nám teď pořizovala sadu steakových nožů a podle Petra jsou tak super, že s nima projedu přes maso, talíř i stůl :-)) Tento dárek rozhodně potěší i pány.

Pokud chcete přeci ale jen něco méně praktického, tak doporučuji různé sady nádobí, servírovací mísu, pěkný hrníček, dekorativní dřevěná prkénka nebo třeba dózy na těstoviny. Tohle všechno seženete v mnoha dekorech, barvách i stylech. Teď před svátky navíc často narazíte i na spoustu slev, takže můžete nakoupit skutečně výhodně. Doporučuji “prolézt” také obchody typu Nanu Nana, Tiger a podobně, kde kolikrát pořídíte naprosté skvosty za pár korun.

noze_darek_vanoce

 

Jedlé dárky, ty nás baví

Právě kuchařku Nalož to můžete využít při přípravě jedlých dárků. Ty jsou poslední roky hodně oblíbené a není se čemu divit. Nejen že si skutečně pochutnáte (nebo tedy obdarovaný si pochutná), ale ještě tím dáváte najevo, že vám na dotyčném záleží a dáváte do toho “něco ze sebe”. My loni připravovali například nakládaný hermelín. Doma můžete ale ukuchtit třeba domácí paštiku, připravit domácí pralinky, sušenky nebo sušené ovoce. Pokud máte ještě bylinky, tak doporučuji i  bylinkovou sůl. Další tipy najdete třeba právě i v knize Láskominy od Denisy Bartošové.

Kurzy, poukazy a výlety za jídlem

Další možností, jak někomu udělat radost, je darovat poukaz do oblíbené restaurace, poukaz na kurz nebo si třeba společně udělat výlet za dobrým jídlem. Pokud znáte chutě obdarovaného, není to vůbec těžké. Pošlete ho do thajské restaurace, na degustační menu nebo třeba naopak do restaurace, ve které ještě nikdy nebyl, ale moc dobře tam vaří. V tomto případě doporučuji dát na jistotu a nezkoušet slevové poukazy do “no name restaurací”, ve kterých nevíte, jak vaří.

Kurzy vaření jsou žádaným zbožím. Díky tomu je nabídka pestrá a vy můžete vybrat kurz přípravy masa, kurz pečení, francouzskou nebo italskou kuchyni nebo třeba přípravu raw dobrot. Opět záleží jen na vás, čemu dáte přednost. A pozor, jsou už i kurzy pro děti, takže hurá na ně 🙂

Poukaz si můžete vyrobit i sami doma a věnovat ho třeba pro sebe s partnerem. Domluvte si hlídání u babiček a jděte si udělat hezký večer.

kurzy_vareni

Dárky na Vánoce pro děti? Žádný problém.

I pro děti se toho dá vymyslet spoustu. Za sebe doporučuji krásné nádobí pro děti, které potěší hlavně milovníky designu a pěkných věcí. Hodit se také mohou zástěrky na vaření, dětské příbory, dětská kuchyňka nebo třeba kuchařka s recepty pro děti. Jak už jste si jistě všimli, jsem zastánce toho, že děti do kuchyně patří a smí. Sice si možná budete občas říkat, že jste je tam radši pouštět neměli, že by to bylo rychlejší nebo že by bylo méně nepořádku, ale to přeci nevadí. Užijete si společně spoustu zábavy a děti získají kladnější vztah k vaření a jídlu samotnému.

soutez_nadobi_deti

Vůně čaje a kávy – voňavé dárky pod stromeček

Pro babičky, kamarádky, maminky i manžele. Ano, tyto dárky jsou téměř neutrální. Jen zohledněte, zda mají vaši blízcí raději kávu nebo čaj. Tipy na čaje a výbornou kávu jsem pro vás již sepsala v solo článku o čaji. Za tyto čaje ručím, všechny jsou výborné. Ale určitě seženete i jinde, ať už v kamenných obchodech nebo v e-shopech. Kávu doporučuji třeba fair made z Machu Picchu. Už při mletí kávy vás její vůně dostane 🙂

Doufám, že jsem vám třeba alespoň s jedním dárkem pomohla a budu vážně moc ráda i za vaše tipy 🙂

Mějte se krásně, vaše Gábi.

 

Kategorie

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...