Blog

Report: Špilberk food festival 2015

img_5743

Stejně jako loni jsem se vydala na vyhlášený Špilberk food festival. Letos jsme místo páteční varianty zvolili tu sobotní. Organizace byla stejná jako loňský rok, tedy platba pomocí florénů (1F = 25,-). Prostory byly zmenšené, místa k sezení/stání ovšem dostatek. Co se týče doprovodného programu, příliš mě letos nezaujal, stejně tak bych osobně ocenila více živé hudby, na čemž jsem se shodla s více lidmi. Řízené degustace byly taktéž v nabídce (v pátek díky vyšší ceně vstupného zdarma, sobota a neděle placené).

Bohužel letos musím konstatovat, že jsem příliš spokojená nebyla. První nepříjemná změna byla, že většina restaurací měla oproti loňskému roku dražší položky na svém menu, přičemž množství nebo kvalita se nezvedla.

Obecně platí trend, že se prodlužují názvy, zákazník se láká na pojmy, kterým málo kdo rozumí, ale na talířku objevíte najednou obyčejný nedochucený salát a kousek kuřete.

Abych ale jen nekritizovala, ráda se podělím o tom, co mně osobně velmi chutnalo nebo zaujalo.

Nováčkem byl letos Sono restaurant – velmi příjemní, svěží menu, doplněno možností zakoupit čerstvé limonády. Velice dobrý byl: Lososový Gravlax s pohankovým lívancem s čerstvým sýrem, koprem, limetkou a havajskou solí, citronový a lanýžový kaviár s růžovým pepřem, trhaný salát s medovým dresinkem (cena 3F). U Sono restaurant byl dobrý i jejich Chicken SONO Burger.

spilberk-food

 

Stejně jako loni mezi moje stálice patří Castellana Trattoria. Zde se vážně nemusím bát, že by mi nechutnalo. Ceny zůstaly stejné, nejnižší ze všech. Z jejich menu jsme postupně ochutnali snad vše a vše moc dobré.

Nejvíce zaujala Foccacia, Salsiccia a grilovaná zelenina (cena 4F)

food-festival

Výborně dochucená Minestrone (cena 2F)

castellana

A stejně jako loni dezert s jahodami, tentokráte Profiterolka, ricotta a jahody (cena 3F)

img_5778

Stejně jako Castellana, tak i Ristorance Piazza si vedla dobře – zde jsme ochutnali nejlepší dezert – Tiramisu al pistacchio – pistáciové tiramisu s espressem a mandlovým amarettem (cena 2F)

tiramisu

Jako plus hodnotím dle mého větší nabídku nápojů, kam se zařadil i bar s Aperol Spritzem, který v horkém počasí krásně osvěžil

img_5804

 

Dále překvapila například Restaurace Na Pekárně ve Velkých Bílovicích nebo nabídka menu z řetězce My Food.

Celkově, když se na celý den zpětně podívám, stále převládají smíšené pocity. Nevýhodou takového festivalu je, že si neužijete pozornosti personálu, kuchaři nemají dostatek času, neukáží Vám to nejlepší, co v nich je. I díky tomu po letošním ročníku zastávám názor, že je lepší si jednou za čas najít čas, vybrat si nějakou restauraci nebo bistro a raději si jít v klidu posedět a vychutnat si to se vším všudy. Naopak výhodou jsou krásné prostory hradu, které se snad nikdy neomrzí a možnost během jednoho dne ochutnat jídlo od 15 různých restaurací.

Tak takový byl letošní ročník Špilberk food festivalu.

img_5906 img_5844

 

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
-->