Blog

Recenze kojících čajů

I když by se mohlo zdát, že kojících čajů moc není, opak je pravdou. Nabídka je dost bohatá, a tak jsem se rozhodla, že jich postupně ochutnám co nejvíc a připravím pro vás jejich přehled.

Jako první jsem udělala průzkumy. V tom prvním jsem se vás na Instagramu ptala, jestli čaje pro kojící vůbec pijete/jste pily. 80 % z vás odpovědělo, že během šestinedělí ano. Pak už to procento krapet šlo dolů, ale i tak vás bylo hodně. Další dotaz mířil na výrobce. Tady většina z vás psala, že si kupujete od toho výrobce, kterého máte celkově oblíbeného a nějak neexperimentujete. Spousta z vás mi poslala i svoje tipy, za které vám ještě jednou děkuji a jak vidíte, využila jsem je. 🙂 Kdyby náhodou vás napadl další druh čaje, který v seznamu chybí, určitě mi ho pošlete, nebo napište do komentáře pod článek.

Čaje pro kojící – má to smysl?

Někteří tvrdí, že jde jen o marketing, ale v tomto případě to tak není. Stejně jako u jiných čajových směsí hraje prim jejich složení. Každá bylinka a složka má nějaký účel a vliv na náš organismus. A právě do kojících čajů výrobci přidávají takové bylinky, které podporují tvorbu mléka, případně zdravé trávení. I z toho důvodu mají všechny kojící čaje podobné složení.

recenze kojících čajů

Bylinky v kojícím čaji

Upřednostňuji ty čaje, které používají bylinky v BIO kvalitě (jako např. SONNENTOR, Apotheka a další…). Vždy to najdete napsané přímo na krabičce. Pak tam samozřejmě najdete kompletní složení. Nejčastěji se dočtete, že tam jsou následující bylinky (přičemž v každém čaji jiný poměr a jiná kombinace, ale to už najdete přímo u porovnání níž):

  • anýz – má pozitivní vliv na laktaci a pomáhá proti nadýmání
  • fenykl – má pozitivní vliv na laktaci a pomáhá proti nadýmání
  • nať jestřabiny – pomáhá stimulovat laktaci u kojících žen
  • kmín – má pozitivní vliv na laktaci a pomáhá proti nadýmání
  • meduňka –  má uklidňující efekt, vařím si ji i samotnou sušenou večer před spaním

Dál můžete narazit na:

  • pískavice řecké seno – má pozitivní vliv na laktaci a pomáhá proti nadýmání
  • citronovou verbenu – uklidňuje a krásně voní.
  • levandulové květy – během kojení nepatří na první místo, ale v některých čajích se v mizivém procentu objevuje

Naopak se šalvějí a mátou opatrně! Obě dvě ve velké míře snižují tvorbu laktace.

Jak často pít čaj na podporu kojení?

Jak často a jak dlouho pít kojící čaje? Tady těžko najdete jednotnou odpověď. Pokud to nebudete přehánět s jedním druhem a pít ho horem spodem, tak se nemusíte nějak omezovat. Já osobně jsem během šestinedělí vypila klidně 2 litry čaje s tím, že jsem střídala různé druhy čajů, abych nepila stále dokola ten stejný. K tomu pak další 1-1,5 litr vody, protože právě v šestinedělí jsem měla skutečně velkou potřebu pít. Teď jak se vše ustálilo a navíc i oteplilo, tak se poměr upravil: vypiji víc vody a čaje si vařím jeden ráno a dva večer.

Co se týče délky pití, tak to záleží na vás a konkrétní potřebě. Například když pocítíte, že byste potřebovaly trochu “nakopnout” tvorbu mléka, tak můžete v pití přidat. Já u kojení Jiříka pila kojící čaje průběžně po celých 14 měsíců. A to i díky tomu, že mi tato směs chutnala.

Pozn. u každého čaje máte napsanou doporučenou dobu louhování. Většinou to je okolo 5 minut, ale pozor! Doporučuji si to vyzkoušet a určit podle sebe, protože každý máme jiné chutě a každému může vyhovovat jiná intenzita.

kojící čaj doba luhování

Recenze čajů při kojení

Následující seřazení čajů neberte jako dogma. Když jsem si do sešitu postupně psala poznámky a snažila se i pro sebe hodnotit jednotlivé čaje, těžko jsem u některých hledala rozdíly. Kdybych měla ale vybrat tři, které mi skutečně chutnají nejvíc a zároveň se mi líbí jejich složení i vůně, tak to bude sypaný čaj od Nobilis Tilia, směs Dítě slunce od SONNENTORU a BIO čaj z drogerie DM. Naopak jeden čaj jsem nebyla schopná dopít ani jeden hrnek. Byl to bylinný čaj od Megafytu. Petr mi ho donesl z lékárny a myslel si, jakou mi udělá radost, že mám další na testování, ale teda v tomto případě jsem fakt nebyla schopná to dopít. Zkusila jsem ho pak uvařit ještě jednou a nechala ho méně vyluhovat, jestli to nebylo tím… a nebylo. Nemůžu si pomoct, ale cítila jsem tam vůni a chuť nějakých hříbků a to prostě nedám. 🙂

Čaj pro kojící maminky Nobilis Tilia

Složení: Fenykl plod, Anýz plod, Kopr plod, Aronie plod, Kmín plod, Jestřabina nať, Mateřídouška nať, Kopřiva list, Heřmánek květ.

Cena: 69 Kč

Kde koupit: Objednávala jsem přímo na e-shopu Nobilisu s dalšími věcmi.

Podle Nobilisu můžete čaj pít až třikrát denně. Já si ho připravovala slabší, než bylo uvedeno na obalu, díky tomu mi balení i déle vydrželo. Chuťově je to krásně vyvážené a líbí se mi, že je v tomto případě směs obohacená i o další bylinky. Trochu jsem se bála toho kopru, protože mi v čaji vadí, ale není tak výrazný, takže jak už jsem psala výš, tento čaj patří mezi moje nejoblíbenější.

nobilis tilia kojící čajčaj při kojení Nobilis Tiliačaj Nobilis Tilia

Dítě slunce od SONNENTORU

Docela mě překvapilo, že SONNENTOR nemá vyloženě na žádném čaji napsané “kojící čaj”. Ale znám jejich Dítě slunce, které má ideální složení v době kojení. Radši jsem si to u nich i přímo ověřila a potvrdili mi, že jde o ideální čaj během kojení. Zároveň mi doporučili i jejich Rooibos, který jsem také ochutnala.

EDIT 2021: SONNENTOR přichází s kojícím čajem, takže jsem ho musela rychle ochutnat, dokud ještě kojím. :-)) Recenzi najdete o fous níže.

Složení Dítě slunce – vše v BIO kvalitě: fenykl, anýz, kmín, meduňka

Cena: 75 Kč

Kde koupit: SONNENTOR seženete ve zdravých výživách, e-shopech, jejich prodejnách a na jejich e-shopu.

Už když otevřu jakoukoliv krabičku jejich čajů, tak mě omámí jejich dokonalá vůně. Vždy si vzpomenu, jak jsme byly s Violkou na exkurzi u nich v Čejkovicích, protože vůně v nás vyvolává vzpomínky. I proto, že vím, jak a kde odebírají bylinky, jak je následně šetrně zpracovávají a celkově jaké je jejich myšlení a prodej, tak jejich čaje miluji. A v tomto případě tomu není jinak. Opět dokonale vyladěná směs bylinek a co je super, tak tento čaj můžete vařit od 6 měsíců i svým dětem.

Dobu louhování za sebe doporučuji na spodní hranici, tedy 5 minut. Po 10 minutách už mi čaj přijde hodně silný.

čaj při kojení SONNENTORrooibos sonnentor

Kojící čaj SONNENTOR

Rozárka bude mít sice už rok a půl, ale ještě stále večer a někdy i přes den kojím. Sice už je pryč doba, kdy jsem pila kojící čaje po litrech, ale když jsem si otevřela první sáček SONNENTOR kojícího čaje, hned se mi vybavily ty první dny v šestinedělí. Vůně fenyklu a anýzu je totiž nezaměnitelná. Takže už i z nostalgie si ho teď vařím každý den a můžu říct, že mě mrzí, že s ním nepřišel SONNENTOR o nějaký ten měsíc dřív. Určitě by se u mě v čajovém šuplíku rychle zabydlel.

Složení (vše v bio kvalitě, jak je u SONNENTORU zvykem): fenykl, anýz, citronová verbena, kmín, meduňka a pískavice řecké seno

Cena: 80 Kč

Kde koupit: SONNENTOR seženete ve zdravých výživách, e-shopech, jejich prodejnách a na jejich e-shopu

kojící čaj sonnentor kojici-sonnentor

Čaj pro kojící ženy DM Bio

Tento čaj mi doporučilo hned několik z vás. Vím, že v DMku mají dost dobrých potravin a v tomto případě se mi to ověřilo. Úplně nejvíc mi na tomto čaji chutná citronová verbena, která dává čaji jemnou svěžest. Stejně tak je tam příjemně cítit meduňka. Vše je v BIO kvalitě.

Složení: 21,5 % meduňka, 21 % anýzová semínka, 21 % fenyklová semínka, 21 % kmín, 14 % verbena citrónová, 1,5 % květy levandule

Cena: 54, 90 Kč

Kde koupit: V DM drogeriích, případně na jejich e-shopu.

bio kojící čaj z dmkojící čaj z dmka

Apotheke BIO Kojící čaj pro maminky

Další z povedených směsí. Nejvíc výrazná je tady chuť meduňky a jestřabiny. Fenykl a anýz tak výrazný není, takže jestli vám všeobecně tyto bylinky vadí, tak vám tento čaj bude určitě chutnat.

Složení: Bio jestřabina nať  30 %, bio meduňka nať  20 %, bio fenykl plod  20 %, bio kmín plod  15 %, bio anýz plod  15 %

Cena: okolo 39-50 Kč

Kde koupit: v lékárnách, zdravých výživách, na e-shopech i v drogeriích DM

apotheka kojící čaj

Weleda BIO Čaj pro kojící ženy

Weledu opět doporučovalo velké množství maminek. Dokonce i přes to, že jde o nejdražší kojící čaj, který jsem testovala. Kdybych měla říct, jestli je tato cena vyvážená i chutí a vůní, tak musím naznat, že i levnější čaje v nabídce mi přišly lepší. Ale opět podotýkám, že naše chutě a čich jsou různé. Každopádně když si vezmu, kolik čajů vypiji, tak bych se asi nedoplatila. 🙂 Chuťově mě ale Weleda nezklamala a určitě se řadí mezi ty povedené směsi.

Složení: pískavice řecké seno, semena anýzu, fenyklu, kmínu, listy sporýše lékařského (15 %)

Cena: cca 129 Kč

Kde koupit: V lékárnách, na různých e-shopech, případně přímo na Weleda stránkách.

weleda kojící čajkojící čaj weledarecenze weleda čaj pro kojící

LEROS BABY BIO Čaj pro kojící matky

Leros seženete i v růžovém balení – v tom nejsou bylinky v bio kvalitě. Jinak v této variantě jsou všechny suroviny z kontrolovaného ekologického zemědělství. Dobu louhování udávají 10 minut a v tomto případě jsem ji dodržela, protože při kratším louhování mi přišel čaj slabý. Chuťově mi přijde lehce nasládlý díky šípku.

Složení: Šípek oplodí, jestřabinová nať (20 %), plod černého rybízu, levandulový květ, přírodní aroma

Cena: cca 42-60 Kč

Kde koupit: kamenné i online lékárny

leros pro kojící matky

Babylove Mama BIO čaj pro kojící ženy

Další z DMkáckých značek je Babylove a opět jde o chuťově povedenou a vyváženou směs. Verbena a meduňka mi tady nepřijde tolik výrazná, takže převažuje anýz a fenykl, ale vůbec mi to nevadí. Stejně jako u dalších čajů jsou všechny suroviny z kontrolovaného ekologického zemědělství.

Složení: anýz, fenykl, kmín, meduňka, verbena citronová

Cena: 44, 90 Kč

Kde koupit: v DM drogeriích a na DM e-shopu

babylove kojící čaj

HiPP MAMA sáčkový čaj BIO pro kojící

Koupíte i v prášku, ale nemůžu si pomoc, nějak mám vůči těm granulovaným čajům odpor. 🙂 Takže jsem volila sáčky. Cenově patří do dražší kategorie, ale chuťově vám to vrátí. Určitě bych ho zařadila mezi ty povedené směsi, které i příjemně osvěží. Složením se nejvíc podobá DMkáckým čajům, které vyjdou levněji.

Složení: BIO anýz (plod), BIO fenykl, BIO kmín, BIO citrónová tráva (voňatka citrónová, list), BIO meduňka (list)

Cena: cca 69-89 Kč

Kde koupit: kamenné a online lékárny, DM drogerie, zdravé výživy…

hipp kojící čaj

Megafyt Bylinný čaj pro kojící matky s jestřabinou

Jak už jsem psala v úvodu, tento jediný kojící čaj mi nechutnal. Nechci vás od něj ale odrazovat, jde o můj subjektivní pocit a chutě. Ale Megafyt krabička mi leží nedopitá doma a asi to tak i zůstane.

Složení: Nať jestřabiny lékařské, plod fenyklu a kopru, meduňková a dobromyslová nať.

Cena: cca 45-60 Kč

Kde koupit: v kamenných a online lékárnách

 megafyt kojící čaj

Další čaje pro kojící matky

Tyto čaje jsem zatím neochutnala, případně ani ochutnat nechci, ale v průzkumu jste mi na ně psaly tipy, takže je přidávám sem pro inspiraci a budu ráda, když klidně i doplníte další do komentářů.

  • BYLINÁŘ Čaj pro kojící maminky
  • TEEKANNE Čaj pro kojící matky

  • HERBEX BIO Tea Čaj pro kojící matky

  • Čajánek BIO Pro kojící maminky

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...