Blog

Garden Food Festival Olomouc

Mám slabost pro food festivaly. Ví to o mně snad každý a nestydím se za to. Kde jinde ochutnávat to nejlepší, co je momentálně k dispozici, inspirovat se a navíc se sejít s fajn lidmi?

Garden Food Festival v Olomouci jsem chtěla navštívit už minulý rok, ale bohužel se mi kryl s jinou akcí. Letos si jej už ujít nenechám a bereme i děti. Určitě se můžete těšit i na recenzi, ale ještě než vše vypukne, ráda bych vám tento festival přiblížila.

3_plocha2

Garden Food Festival

Akce se uskuteční o víkendu 14. a 15. května 2016 ve Smetanových sadech v Olomouci. V hanácké metropoli si přijdou na své všichni milovníci dobrého jídla a pití. Návštěvníci se mohou těšit na dvacítku vybraných restaurací z Olomouckého kraje, zajímavé kuchyně z celé republiky i ze zahraničí, delikatesy jako jsou hmyzí speciality, lanýže či husí játra.

Projekt si klade za cíl dlouhodobě ukazovat široké veřejnosti ve městě, kraji i v celé republice, že v olomouckém regionu je řada kvalitních restaurací a kuchařů, kteří dělají svoji práci s radostí a dobře. Podporují také místní výrobce a farmáře, regionální potraviny a značky, cestovní ruch ve městě i kraji. Propagace místních výrobců a farmářů je dle mého potřeba a už teď se nemohu dočkat, až objevím další „zdroje“ do své kuchyně.

Cena vstupného pro rok 2016

Je velice příjemná! V předprodeji seženete lístek za krásných 100,- Kč (vstup) nebo 350,- Kč (vstup + 10 grešlí). Na místě pak za 150,- Kč (vstup).

Festivalovou měnou jsou grešle, které budou k zakoupení na označených místech uvnitř areálu.

A pozor, děti do 140 cm mají vstup zdarma, tak je nenechávejte doma.

1_hlavní řada stánků

 

Kolik času zhruba zabere příprava vašeho festivalu a kolik lidí je do celého projektu zapojeno?

S mírnou nadsázkou lze říci, že práce na festivalu nikdy nekončí. Intenzivněji se však začíná v září a od začátku roku pak naplno. Přípravou Garden Food Festivalu se zabývá čtyři, pět lidí, které počátkem roku doplní dalších pět. Po dobu konání se tým rozroste až na tři desítky.

Podle jakého klíče vybíráte konkrétní restaurace a regionální výrobce, kteří se mohou prezentovat během festivalu?

Restaurace musí zaujmout svým zřetelným konceptem, netradiční kuchyní, kvalitou jídel a používaných surovin. Snažíme se umožnit návštěvníkům ochutnat pestrou paletu pokrmů, které by normálně nemuseli mít možnost jíst. Restaurace doplňují výrobci nebo prodejci delikates, na které člověk v běžném jídelníčku nenarazí. Tuto nabídku vhodně doplňuje sekce regionálních výrobců potravin, kteří nesou značku Haná nebo Jeseníky – regionální produkt. Jsou to dnes populární malé pivovary, místní producenti pečiva, uzenin, cukrovinek, moštů, likérů, sirupů a dalších potravin.

Čím podle vás vyčnívá Garden Food Festival oproti ostatním food festivalům?

Možná právě tím spojením takzvané vysoké gastronomie a krajových specialit. Také v tom, že si neklademe žádná omezení. Na festivalu představujeme moderní trendy vaření, různé způsoby úpravy pokrmů, na pódiu se střídají kuchaři zvučných jmen, nabízíme kvalitní vína i prémiové destiláty, ale zároveň můžete ochutnat tradiční pokrmy v regionální sekci a asi jen u nás se svou nabídkou jídel představuje vysokoškolská menza.

Hodně festivalů má jeden velký problém pro rodiny s dětmi – děti není jak zabavit nebo si kde pohodlně sednout k jídlu. Jak je na tom Garden Food Festival?

Pro děti je připraven celodenní program v tzv. dětské zóně. Část programu tam je tematicky zaměřena na kuchařské dovednosti a jednoduché aktivity s potravinami. Najde se i prostor pro dětské hry a zábavu. Garden Food Festival je koncipován jako svého druhu piknik v parku, takže na louce uprostřed areálu jsou velké otevřené stany s možností se posadit.

Kdy se můžeme těšit na bližší informace jako je seznam restaurací a doprovodný program?

Už dnes registrujeme zájem většiny ze zhruba sedmdesáti loňských vystavovatelů a zároveň se domlouváme s novými zájemci. I letos tak můžeme návštěvníkům festivalu slíbit dvacítku vybraných restaurací z Olomouckého kraje, zajímavé kuchyně z celé republiky i ze zahraničí. V regionální sekci přivítáme na tři desítky regionálních výrobců potravin a nápojů. Hvězdou sobotního programu na festivalovém pódiu bude Halina Pawlowská, v neděli se představí „tváře“ našeho festivalu Zdeněk Pohlreich, kterému bude asistovat miss Eliška Bučková.

Pokud vás zajímá více a chcete mít k dispozici veškeré novinky, pak sledujte přímo stránky Garden Food Festivalu nebo jejich profil na Facebooku.

Foto: Robert Mročka

Na otázky odpovídal Tomáš Kocych z týmu organizátorů festivalu, děkuji!

Ilustrační foto2_autor Robert Mročka

 

logo-festival

 

 

Kategorie

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...