Blog

Organizace spíže

Spíž v novém domě pro nás byla jednou s priorit. Projektant se ale trochu zapotil, aby nám vyhověl a někam ji “nacpal”. Nakonec ji máme hned u kuchyně a rozděluje tak opticky kuchyni, jídelnu a obývací prostor. Toto řešení nám dost lidí kritizovalo, ale po víc jak roce bydlení musím říct, že jsem ho jedinkrát nelitovala. Právě naopak to byl skvělý nápad!

Starší fotka, ale jsou na ní vidět právě dveře do spíže.

nábytek do kuchyně a jídelny

Zhruba půl roku jsme tam měli provizorní police a šílený bordel. :-)) Stále byly důležitější věci, které se musely dotáhnout, takže ani nevíte, jak jsem se těšila na to, až tam budou hotové regály. Ty naplánoval, nakreslil a kompletně vyrobil Petr. Neustále ho za to obdivuji. Protože ano, postavil téměř celý dům sám, ale práce se dřevem je zase něco jiného a i s tím se popral. I díky tomu, že je vše přesně podle našich potřeb, jsme využili prostor na maximum.

Jak si zorganizovat spíž?

  1. Můžete se inspirovat jiným řešením na internetu, ale ve výsledku se řiďte čistě svým prostorem a chováním.
  2. Každý potřebujeme k chodu domácnosti, vaření a pečení jiné věci, takže je dost možné, že si vystačíte i s menším prostorem, nebo naopak budete potřebovat podstatně víc.
  3. Nakrestele si plánek a rozvrhněte si police. Jestli už je ve spíži/skříni máte, tak samozřejmě pracujete s tím, co máte.
  4. Nejblíž si budete skládat suroviny a potraviny, které potřebujete nejčastěji!
  5. Sepište si vše tematicky tak, aby v tom nebyl chaos. Takže např. mouky k sobě, těstoviny u sebe, rýže a luštěniny, atd.
  6. Používejte jen takové dózy (a je jedno jestli plastové nebo skleněné), které dobře těsní! Jen tak se vám suroviny nebudou kazit.
  7. Nezapomínejte na to, že díky různým pořadačům a boxům získáte větší přehled a nebudou se vám třeba drobné věci povalovat všude možně.

spižírnaspížka

Zóny ve spíži

  1. Nejblíže kuchyni je druhá lednice. Máme v ní hlavně zeleninu a ovoce, mléko navíc (v kuchyni máme vždy jen 1 lahev), plus se hodí na hrnce s jídlem a další větší věci, které se nevlezou do té v kuchyni. Vzhledem k tomu, že máme pasivní dům, všechny spotřebiče šetrné a nízký tarif, tak se nám to vyplatí.
  2. Věci na vaření a pečení, rozdělené co více polic:
  • octy, oleje, za nimi těstoviny

skladování potravinspížka

  • krabička na menší věci: např. pudink, kypřící prášek, vanilkový cukr, semínka…

plastové krabicepeceni-spiz

  • lušteniny, rýže, bulgur, kuskus…, za nimi strouhanka, piškoty

dóza na luštěniny

  • všechny možné druhy mouky, strouhaný kokos, za nimi váha

dóza na mouku

  • dózy na kakao, ořechy, rozinky…

skleněné dózy

  • Zavřeniny, marmelády, plechovky… já to mám seřazeno od protlaků a rajčat, přes kukuřici, hrášek, fazole, zelí, olivy až po tuňáky, které máme v boxu. V zadní části máme v dalším boxu hořčici, sojovku a podobně. Seřazeno je to samozřejmě dle spotřeby.

police spížkrabicky-do-spize uchovani-potravin

  • stojan na vína, který Petr také vyrobil a musím říct, že u nás má své opodstatnění :-).

držák na vína

  • V papírových taškách máme naskládané další papírové tašky a v plastovém boxu všechny možné sáčky, tašky… Plus dárkové tašky.

uskladnění tašek

  • Nechybí ani místo na domácí sirupy.

komora

  • Do rohu a těžko dostupných míst dejte věci, které potřebujete jen občas. Já tam mám například formu na bábovku a koláč, remosku, papiňák. Nahoře dortový stojan, velkou wok pánev…

organizace domova

  • Vrchní část regálů slouží na uskladnění prázdných sklenic, které využijeme na zavařování. jak uspořádat komoru
  • Nesmí chybět prostor na tříděný odpad: plasty, papír, sklo, kovy, kartony.

třídění odpadu

  • Dole pod regály je místo na kastl piv, schůdky a blíž ke kuchyni regály na zeleninu a ovoce.

dřevěné bedýnky

 

Skladování potravin a surovin

Toto téma mám u sebe na blogu už zpracované v samostatném článku o skladování potravin. Najdete tam moje tipy na různé dózy, protože např. na mouku jsou za mě skvělé velké skleněné dózy, ale luštěniny mám třeba v plastových. Postupně jsme pak ještě dokupovali další, protože jak se člověk zabydluje a sžívá se svojí novou kuchyní, tak zjišťuje, co vše ještě potřebuje.

Je celkem jedno, kde si dózy koupíte. Hlavní je, že musí pořádně těsnit! Jestli vás ale zajímá, kde jsme dózy pořídili my, tak největší část je z Bonami a IKEA. Pár dalších Petr koupil v akci v Lidlu.

dóza na mouku

 

Kategorie

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...