Blog

Lepek – zavádění, celiakie, obecné info

Lepek, jinak také gluten, je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene. V případě pšenice představuje dokonce až 80 % z bílkovinového obsahu.

Vzhledem k tomu, že se často objevuje nesnášenlivost na lepek – celiakie (chronické onemocnění sliznice tenkého střeva), je důležité, abychom byli u zavádění lepku opatrní. Toto onemocnění je dokonce geneticky podmíněné, což ovšem neznamená, že by všichni jedinci s těmito dispozicemi celiakií onemocněli. Podle mnoha studií má právě doba zavádění lepku veliký vliv na to, zda daný jedinec celiakií onemocní. V nejrůznějších publikacích se dočtete různou dobu zavádění, stejně tak se v tomto liší názory pediatrů. Proto je dobré dát i na vlastní rozum, pročíst si novější studie, informovat se od těch, kteří se danou problematikou zajímají, a z toho všeho vyvodit, kdy u svého dítěte začnete.

A co tedy říkají nejnovější studie? Zastávají názor že lepek je ideální zavádět od 4. – 7. měsíce. Riziko se dále snižuje i tím, že je dítě stále kojeno.

Jeden druh obilniny obsahující lepek zavádíme v množství jedné lžičky denně a to 4-5 dní po sobě, v této době samozřejmě nezkoušíme zařadit žádnou jinou novou potravinu, vhodnou formou jsou  předem do vody namočené ovesné vločky, a poté na kaši rozvařené. Postupně zavádíme obilniny dle vzrůstajícího obsahu lepku a alergenicity, tedy v pořadí oves (obsahuje maximálně stopová množství lepku jako nečistoty z jiných obilnin), ječmen, žito a naposledy pšenice (klasická pšenice, špalda, dvouzrnka, kamut). 

ovesne-vlocky-lepek

Při zavádění lepku je důležité podávat dítěti potraviny s lepkem nejdříve v malém množství. Pozor si tedy dejte i na obilné kaše.

Mezi příznaky alergie patří: průjmy, zvracení, zácpa, koliky, ekzémy, otoky,  hleny či krev ve stolici,  kopřivka, časté nemoci dýchacích cest, časté záněty středouší, dlouhodobá rýma či kašel, astma, nechutenství, nepřibírání, chudokrevnost, neklid, poruchy spánku, ale také například poruchy chování. 

Informace:

Jak se projevuje celiakie?

Ztráta hmotnosti, vleklý průjem, dávení, nechutenství, únava, rozmrzelost, u dětí v neposlední řadě poruchy růstu.

Četnost onemocnění v ČR?

Zhruba 40 000 – 50 000 (z toho mnoho lidí ani netuší, že tímto onemocněním trpí).

Jak léčit celiakii?

V současnosti je jediný způsob, jak toto onemocnění léčit a zmírnit – bezlepková dieta. Ze začátku je to složité, hlavně z toho důvodu, že lepek v dnešní době obsahuje velké množství potravin. Ovšem postupně se každý naučí s tímto onemocněním žít a díky rozrůstající nabídce bezlepkových potravin je život s bezlepkovou dietou o mnoho pestřejší.

Kde je obsažen lepek?

Výrobky z pšenice, žita a ječmene, oves, některé levné pudinky, melta, kuskus a další.

Co dělat, když mám podezření na celiakii?

Navštivte obvodního lékaře a poraďte se s ním na dalším postupu.

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
-->