Blog

Když ji miluješ, není co řešit! Cesta za dokonalou kávou…

Když ji miluješ, není co řešit… Káva. Ráda si ji vybírám. Ráda si ji dám někde v kavárně. Ráda si ji připravím doma i v práci. Miluji, když se mele a provoní to celou kuchyni. Miluji, že je to jedna z věcí, co nás s Petrem spojuje. 

Co si budeme povídat. Začala jsem asi jako naprostá většina z nás. Rozpustné kafe do velkého hrnku, přidat lžičku cukru a zalít mlékem.

Jako první jsem omezila cukr. Přestala jsem tehdy sladit i čaj a zvyknout si na to, trvalo jen chvíli. Horší to bylo s mlékem. Ale i k tomu jsem se postupně dopracovala. Ono totiž stačilo jednou ochutnat vážně dobrou kávu, čistou, jen tak samotnou a zjistit, že tohle je káva.

Teprve pak jsem byla schopná poznávat rozdíly v chuti a ocenit fakt dobré kafe 🙂

Co bylo před kurzem?

Doma máme jen obyčejný překapávač od Electroluxu. Kávu kupujeme různě, podle toho kde na co narazíme. Rozhodně ale dáváme přednost spíše hořké chuti, před tou kyselou. Koupili jsme si mlýnek od Haria a kávu si meleme vždy čerstvou před samotným překapáním. V práci máme klasický kávovar Dolce Gusto, a tak jsem si tam vzala alespoň dripper. Takže káva dobrá, ale rozhodně ne dokonalá 🙂

Loni před svatbou jsme si s Petrem řekli, že si schováme finanční dary a za ty si pak koupíme do nového domu pořádný kávovar. Dá se říct, že po něm pokukujeme už hodně dlouho, jen se stále nenašel ten pravý. Před svátky jsem hledala dárek pro Petra a napadl mě kurz přípravy kávy. Při hledání jsem narazila i na jeden kávovar, který mi padl do oka a bylo docela překvapením, že jsem ho pak objevila právě v nabídce e-shopu, kde jsem se rozhodla objednat i kurz.

Výběr kávového kurzu

V Brně je možností více, takže jsem šla hodně po hodnocení. A tak padl výběr na kurz od Dokonalé kávykurz přípravy domácího espressa a cappuccina. Když si sami přečtete jejich skvělé hodnocení, musíte mi dát za pravdu, že bych byla hloupá, kdybych to koupila jinde :-)) Krapet sobecky jsem si kurz koupila i pro sebe, protože by mi to pak bylo líto :-)) A těšila jsem se, co na to Petr řekne.

Byl nadšený a hned 7. 1. jsme si to mířili směr Brno.

Brněnský kurz probíhá v příjemném Cafe Crow baru. Hned po příchodu jsme se seznámili s Richardem a Honzou a postupně přišli i ostatní účastníci kurzu. Celkem nás bylo 10, Honza poskytl veškeré zázemí a Richard Stehlík nás provedl kurzem a troufám si tvrdit, dost obohatil naše kávové životy.

Jak takový kurz probíhá?

Možná vás krapet zklamu, ale v tomto článku se žádné podrobnosti nedozvíte. Tedy konkrétně co se týče fíglů a rad, jak na tu dokonalou kávu. Za prvé, pokud se na kurz také vydáte, ochudila bych vás o překvapení a celkový dojem. Za druhé ctím to, že když někdo něco “vyučuje”, že se to má respektovat a nepředávat to jen tak dál. A já jsem za to ráda. Protože když něco umíte a umíte to dobře, tak buď můžete dělat machry a nechat si to pro sebe, nebo to můžete posunout dál. A Richard je přesně ten druhý typ.

Kurz byl rozdělený na 3 části. Začínal v 10 hodin a odcházeli jsme zhruba v 17:30. Samo sebou byla i pauza na oběd a “vyvětrání” 🙂

Každý měl k dispozici takový pracovní sešit, kam jsme si mohli psát poznámky. Já si toho napsala hodně. Nejdřív jsme si řekli a následně i vyzkoušeli a ochutnali rozdíl mezi ristrettem a espressem. Už tady se mi docela tajil dech z toho, jak málo stačí a káva má jinou chuť. Super je, že nešlo pouze o teorii, ale každý si sám vyzkoušel přípravu a to dokonce několikrát. Praxe je rozhodně důležitější a tady ji bylo dost pro všechny.

Další část patřila výběru kávy, předpokladům k přípravě dokonalé kávy a pak přišla další bomba. Extrakce. Opět nejdříve teorie, a pak praxe. A tady nastalo další wow. Opět tak malé detaily, co ovlivní výslednou chuť, že si až říkáte, že to přece doma nemůžete zvládnout. Ale věřte, že po tomto kurzu budete mít ty nejlepší předpoklady to vážně dát.

Poslední část pro mě byla nejtěžší. Šlo o šlehání mléka a přípravu cappuccina. Nikdy předtím jsem to nezkoušela, takže jsem si připadala krapet jako Alenka v říši divů a možná ještě spíš jako naprostý antitalent. Trénovali jsme všichni pořád dokola. Není to jen o tom, že si to zkusíte jednou a jdete. Richard vás vlastně nepustí, dokud alespoň nepochopíte, na čem že to vlastně stojí a jaký je postup šlehání. Některým z kurzu to šlo vážně krásně, je fakt, že měli už i zkušenosti, ale třeba Petr nikdy mléko nešlehal a tomu to šlo parádně. Dokonce se mu povedl i hezký obrázek. Já měla pořád jaksi strnulé ruce a nalévání mi moc nešlo.

Cappuccino nepiju, ale chtěli jsme se to naučit i kvůli návštěvám a celkově to umět, ale rozhodně vám můžu říct, že nás čeká ještě hodně práce. Ale nevzdáme to. To fakt ne.

Na konci kurzu jsme dostali certifikát a spokojeně odcházeli domů. V průběhu jsme se rozhodli i pro kávovar. Vyzkoušeli jsme si práci s levnější variantou a i to nás utvrdilo v tom, že je to pro nás ta nejlepší varianta. Konkrétně to bude tento krasavec →  ASCASO STEEL UNO PROFESIONAL PID jen tedy v černé barvě. K tomu bude potřeba ještě dokoupit několik pomůcek a vychytávek, jako třeba tuto parádní dózu na kávu a můžeme se na to vrhnout. Původně jsme chtěli kávovar vážně až do nového domu, ale stěhovat se můžeme třeba až za rok a věřte mi, že pokud na kurz zajdete a zjistíte, jak dokonalá může káva být, tak už se vám rok čekat nechce!

domaci-kavovar-vyber

Kdybych měla dát jako hodnocení číslo od 1-10, přičemž 10 je nejlepší, tak bych dala 11 🙂 Protože tento kurz totálně vylepšil náš pohled na kávu a její přípravu a přinesl nám opravdu moc. Richard i Honza jsou lidi, co svoji práci dělají s láskou. A vy moc dobře víte, že všem takovým nadšencům fandím. Na kurzu se navíc sešla fajn parta lidí, takže celá neděle byla tak pohodová, že jsem si to lepší ani nemohla přát. Pokud máte rádi dobrou kávu, tak vám kurz doporučuji všemi deseti (kurzy probíhají v Brně, Praze a Bratislavě). Za sebe vím, že pokud bychom si kávovar koupili, ale nebyli na kurzu, tak že nemáme sami šanci si tak dobrou kávu připravit. Teď už tomu věřím a vím, že to zvládneme. Navíc přemýšlím i o pokračování v podobě kurzu: potenciál chuti v espressu a alternativách a Peťovi by se beztak líbil kurz, kde se naučíte mnohem lépe latté art.

A to je asi vše, moji milí. Mohla bych toho napsat mnohem víc, ale tak nějak si myslím, že tohle se musí zažít 🙂

3W2B0510 cisteni-hlavy-kava jak-pripravit-kavucisteni-hlavy-kavamlynek-kavajak-pripravit-kavuespresso-priprava ristretto domaci-kavovar kava 3W2B05093W2B05243W2B0512kavovy-kurzkurz-pripravy-kavybaristicky-kurz3W2B05453W2B05363W2B0538kurz-kava-brno3W2B05543W2B05573W2B05603W2B05653W2B05663W2B05723W2B05783W2B0583

Kategorie

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
  • Pingback: Tipy na vánoční dárky z našich luhů a hájů | Recepty Dětem.cz

  • Pingback: Speciál s vůní kávy | Recepty Dětem.cz

  • -->