Blog

Jaké koření mít doma

Koření. Kouzelná přísada, která i když jí není příliš, vykouzlí z obyčejného jídla něco lahodného. Jednou ho stačí špetka, jindy musíte přidat. Které druhy se vyplatí mít doma ve spíži a v kuchyni? A k čemu se hodí? Sepsala jsem pro vás moje nejoblíbenější a přidala ještě i několik tipů k jeho skladování. 🙂

Zároveň budu moc ráda, když mi do komentáře pod článek napíšete, jaké koření nesmí chybět u vás doma. ♥

Seznam základního koření – co nám doma nesmí chybět

  • Pepř → černý, barevný i bílý. Ideálně celý i mletý – zvlášť v poslední době používám hlavně ten čerstvě mletý, takže se hodí mít pepř přímo v mlýnku. Černý pepř využívám hlavně při přípravě polévek, omáček a k masu. Barevný na dochucení salátů, grilování, steaky, paštiky… A bílý například na ochucení jemných omáček (např. holandské).
  • Kmín → celý, drcený a mletý. Doma máme běžně hlavně celý a mletý, protože ten využívám nejčastěji. Například do polévek, na vaření brambor, na pečení chleba a dalšího pečiva, na tvarůžky, houby…
  • Mletá paprika → sladká a pálivá je základ. Jinak seženete ještě i uzenou, ale tu používám méně, takže ji běžně doma nemám. Právě SONNENTOR mletá paprika mě baví hlavně kvůli té dokonalé barvě, kterou pak jídla mají. Využití má pestré, za zmínku stojí guláše, pomazánky, kuře na paprice…  Letos jsem si navíc nasušila červenou papriku – na malé kousíčky, pořádně usušit a skladovat v dobře uzavřené nádobě.

sladká paprika koření

  • Bobkový list → jedno z koření, na které se vyplatí nezapomenout. Jde totiž o nezbytnou součást různých omáček, polévek, bešamelu a využijete ho i při nakládání.
  • Nové koření → Kulička sem, kulička tam. Do vývaru milovaný společník k pepři, ale neztratí se ani v jiných polévkách a omáčkách. Tam už používám i mleté.
  • Muškátový oříšek → Velmi silné a aromatické koření. Strouhám na jemném struhadle například do krémových polévek – vždy až těsně po dovaření, díky čemuž co nejvíce uchováme jeho chuť. Skvěle zapadne ale také do omáček a těstovin.
  • Oregano, majoránka → majoránka protřená čerstvě v rukách je pomyslnou tečkou při vaření guláše, česnečky i bramboračky… Oregano zase lahodně dochutí italské těstoviny a pizzu.
  • Chilli → mleté chilli papričky svojí pikantností doladí nesčetné množství jídel, ale pozor ať to nepřeženete a necítíte pouze je. 🙂

základ kořeníbobkový list biobio kmínkmín celýsladka-paprika

Sladké koření

  • Skořice nesmí chybět celá i mletá. Bez celé si nedovedu představit třeba poctivou rajskou. Krásně ovoní dezerty s jablíčky a hruškama. Díky svojí zahřívací schopnosti si ji Petr přidává i do zázvorového čaje, já zase smoothie.
  • Hřebíček Při pečení rozhodně často nepostradatelný pro svoji jedinečnou vůni i chuť. Věděli jste ale, že má silné antiseptické a lokálně anestetické účinky, které se využívají hlavně v zubním lékařství? Mně například zachránil v Řecku na dovolené, když jsem dostala zánět dásní. Připravila jsem si výluh a poctivě kloktala.
  • Badyán → hvězdička, která se sice zase tak často nevytahuje, ale když už je potřeba, ničím jiným ho nenahradíte. Skvělé koření do moučníků ale také například ke kachně.
  • Perníkové koření → netřeba představovat. 🙂 Ale pozor, nemusí skončit pouze v perníčkách a perníku. Já s ním připravila například i muffiny a perníkové lívance.

skorice-sonnentor skořice mletá bio

soinnentor kořenísladké koření

Směsi koření

Když si nejste jistí mícháním vlastních kombinací, plus samozřejmě staré známé klasiky jako například garam masala, kari a perníkové koření (zmíněno už u sladké kategorie).

Kdybych vám měla doporučit konkrétní výrobky, tak nesmí chybět:

koření Sonnentorcaj-sonnentor

Koření (nejen) na grilování

Grilovací koření je spíš sezónní záležitostí. Jakmile dostaneme poprvé chuť rozpálit gril, chce to doplnit jeho zásobu. Tady ta grilovací sada plně pokryje všechny naše potřeby: maso, ryby, zelenina… A pokud negrilujete každý druhý den, tak vám s přehledem vydrží přes celé léto. 🙂

bio grilovací kořeníbio-grilovaci-steakove-korenigrilovací koření pečený filet tresky

Proč koření SONNENTOR?

Já SONNENTOR miluji už dlouho. Jejich čaje u nás doma nechybí tolik let… a od té doby, co jsem byla s Violkou na jejich slunečném bylinkobraní pro ně mám ještě větší slabost. Když totiž vidíte, s jakou láskou, pílí a úctou vše dělají, tak pak těžko koupíte něco jiného. Navíc když to tak dobře chutná! 🙂 A je jedno, jestli jde o jejich čaje nebo koření. Nekoupila nebo nedostala jsem jedinou věc, která by mi nechutnala.

Jen speciální směsi – např. na Kimchi kupujeme jinde. Respektive Petr v Brně ve speciálním “kořeněném obchůdku”.

sonnentor-caje-a-koreni

Závěrečný tip – bio bujón a domácí vegeta

Když nestíháte a nemáte navařený vývar. Což se může stát dost často, co si budeme povídat. Nebo taky celkově k dochucení polévek a omáček. U mě vedou dvě varianty. Tou první je poctivý zeleninový bujón od SONNENTORU. Má v sobě sílu různých bylinek a trochu soli. Celkem v krabičce najdete 6 kostek po 10 g.

Zcela bez soli je moje domácí vegeta. To je ona druhá varianta, kterou jsem si letos zamilovala! Jak na ni? Je to snadné! Směs si můžete upravit podle sebe, já vám tu nechám moji nápovědu. Usušila a pomlela jsem:

  • mrkev, petržel, celer – hlavní část (cca 8 mrkví, 5 petrželí, 1 celer)
  • celerovou nať, libeček – oboje je hodně aromatické, takže záleží na vašich chutích
  • cibuli – cca 2
  • červenou papriku – 1 větší sladká

Mimochodem – můžete ji nasušit hodně a rozdávat i jako vánoční dárek. 🙂

zdravý bujonrecept na vegetudomaci-vegeta-recept vegeta-postup

Skladování koření – jak co nejdéle zachovat jeho chuť a vůni?

  1. Jakmile otevřete koření z původní nádoby/sáčku/krabičky, zajistěte, abyste ho přendali/přesypali do nádobky, která se dokonale uzavře.
  2. Skladujte ho ideálně v tmavých skříňkách a nevystavujte ho na slunci. Stejně tak koření nesvědčí přílišné teplo například u sporáku.
  3. Pokud koření nabíráte, je lepší si na to vzít malou lžičku a hlavně ho nenabírat upatlanou rukou.
  4. Koření nemrazte.
  5. Nakupujte si adekvátní množství, které zvládáte spotřebovat.

Můj tip: skleněné kořenky. Skvěle vypadají a navíc vidíte, kolik čeho máte, takže postupně můžete podle potřeby dokupovat. Já si je vyrobila ze skleněných lahviček od jogurtů. Víčko natřela nezávadnou tabulovou barvou a nápisy napsala společně s mojí sestrou (ta se postarala o psací písmo, protože já hrabu :-

jak si udělat kořenky tabulova-barvakořenky od jogurtukořenky diy bobkovy-list-koreni pepr-cely

Kategorie

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...